Na hlavný obsah

R. Fico: Treba sa pozerať na všetky štyri svetové strany, svet nemá iba západ (rozhovor)

Predseda Smeru zároveň vyhlásil, že jeho strana neplánuje meniť zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska.

R. Fico: Treba sa pozerať na všetky štyri svetové strany, svet nemá iba západ (rozhovor)
Na snímke predseda strany Smer-SD Róbert Fico Foto: RTVS

Strana SMER-SD zastáva názor, že ak chce Slovensko odpolitizovať justíciu, políciu a prokuratúru, musí sa vykonať personálna zmena na poste špeciálneho prokurátora. „Ľudia ako Lipšic už nikdy nesmú vstúpiť do prostredia justície, prokuratúry a orgánov činných v trestnom konaní,“ vyhlásil predseda strany Robert Fico v predvolebnom rozhovore pre RTVS.

Expremiér ďalej sľúbil, že jeho strana neplánuje meniť zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. Jedným dychom zároveň dodal, že je potrebné pozerať sa na všetky štyri svetové strany. „Svet nemá iba západ,“ uviedol.

Ako ďalej povedal Robert Fico, jeho strana nebude vo vláde klásť dôraz na čísla, ale na to, ako sa cítia ľudia v krajine. Viac o plánoch SMERU-SD sa dozviete v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

V programe strany si všímate viaceré oblasti verejného života. Na čo však dávate najväčší dôraz?

Rozhodli sme sa, že ak budeme súčasťou vlády, tak nebudeme klásť dôraz na čísla, ale budeme klásť dôraz na to, ako sa cítia ľudia v krajine, akú majú kvalitu života a aká je životná úroveň.

Spotrebný tovar, energie, hypotéky, ľuďom rastú životné náklady. Ako by mal reagovať štát? Ako by im mal pomôcť?

Zázračná ruka voľného trhu zlyhala prakticky všade. Ruka trhu je štedrá k bohatým, ale veľmi krutá k tým slabým. Orientujem sa na silný štát, ktorý musí mať veľmi tvrdé regulačné opatrenia, pokiaľ ide o ceny potravín a energií.

Kde to nebude možné, musia byť kompenzačné schémy. Pri hypotékach, kde je obrovský počet ľudí ohrozených, navrhujeme dlhodobo štátnu bonifikáciu úrokových sadzieb. Aby štát spoločne s bankami, ktoré na to majú, vytvoril nejaký balík tri alebo štyri percentá z tej päťpercentnej úrokovej sadzby.

Rast životných nákladov osobitne negatívne vplýva na sociálne slabých občanov, dôchodcov a mladé rodiny. Mal by štát zvýšiť podporu sociálne slabším skupinám?

Sú politické strany, ktoré tvrdia, že dôchodky na Slovensku sú vysoké a že ich treba prerozdeliť v prospech iných kategórií ľudí, ktorí čerpajú benefity zo sociálneho systému.

Naša politika je postavená na myšlienke, že konsolidácia verejných financií sa nemôže dotknúť dosiahnutého sociálneho štandardu. Naopak, musíme znova krajinu naštartovať. Nielenže zachovať to, čo ľudia dnes majú, ale postupne podporu zvyšovať. Ja som ľavičiar, moja strana pôjde touto cestou.

Pozrime sa osobitne na marginalizované komunity v osadách, pretože tam stále pretrvávajú problémy. Ako vidíte úlohu štátu v pomoci týmto ľuďom?

Keď chcete, aby niečo fungovalo, potrebujete veľmi tvrdé a prísne pravidlá hry. Preto sme sa nepohli za dlhé roky z miesta, pokiaľ ide o Rómov. Akonáhle štát príjme tvrdšie opatrenia, okamžite vládu napadnú mimovládne organizácie, médiá a predovšetkým Brusel a zahraničie. Takže ak médiá, mimovládne organizácie a verejnosť dajú podporu vláde a povedia, že musí platiť pravidlo a poriadok, že Rómovia majú nielen práva, ale aj povinnosti, potom si viem predstaviť nejaký krok dopredu.

Ak to bude tak, že akékoľvek tvrdšie opatrenie vlády, pokiaľ ide o zabezpečenie poriadku, narazí na obrovský odpor spomínaných inštitúcií, tak sa z miesta ďalej nepohneme. Sú Rómovia, ktorí pracujú, ktorí si plnia svoje povinnosti a tých treba vždy oddeliť od väčšiny, ktorá také vlastnosti nemá.

Justícia, polícia a prokuratúra. Viaceré medializované prípady otriasli ich dôveryhodnosťou. Aké kroky treba prijať na ich úplné odpolitizovanie?

Ak chceme, aby sme mohli aspoň trochu na Slovensku hovoriť o právnom štáte a odpolitizovaní týchto inštitúcií, prvý človek, ktorý musí okamžite odísť, je Daniel Lipšic. Nemôže byť na pozícii špeciálneho prokurátora. Je to bývalý politik, minister vnútra, minister spravodlivosti, ktorý nás opozíciu nenávidí. Človek, ktorý podvodom získal advokátsku skúšku, bezpečnostnú previerku a je právoplatne odsúdený za zabitie človeka na prechode pre chodcov.

Ak chce niekto hovoriť o odpolitizovaní slovenskej justície, prokuratúry a ďalších orgánov činných v trestnom konaní, treba urobiť toto rázne personálne rozhodnutie. Ľudia ako Lipšic už nikdy nesmú vstúpiť do prostredia justície, prokuratúry a orgánov činných v trestnom konaní.

Už viac ako rok a pol trvá ruská vojenská agresia na Ukrajine. Malo by Slovensko našich východných susedov naďalej podporovať?

Humanitárne áno, to nie je žiadny problém. Slovensko by malo byť pripravené. Na druhej strane si kladieme otázku, prečo treba ďalej vyzbrojovať Ukrajinu? Aby zomrelo ďalších 100-tisíc ľudí a potom si sadnú za stôl a budú rokovať o mieri? Myslíme si, že je správne prestať vyzbrojovať Ukrajinu a prinútiť strany konfliktu, aby si sadli za stôl a rokovali o kompromisnom riešení. Ďalšie zabíjanie ľudí nevedie k ničomu.

Strana SMER-SD nebude podporovať Ukrajinu vojensky. Nebudeme posielať žiadne zásoby zbraní zo zásob štátu. Ak nejaký súkromný podnik chce podnikať v tejto oblasti, tak môže, ale za štát som povedal, ak budeme vo vláde, nepošleme na Ukrajinu ani jeden jediný náboj.

Ak by išlo o rokovanie o mieri na Ukrajine a vaša strana by bola vo vláde. Aký by bol váš príspevok k takýmto vyjednávaní?

Predovšetkým treba tlačiť na EÚ. Európska únia sa zmenila z mierového na vojnový projekt, nemala by počúvať, čo hovoria Spojené štáty a slepo nasledovať ich kroky. Európska únia by mala prevziať iniciatívu, je to veľmi silná inštitúcia, mala by tlačiť bojujúce strany vrátane Spojených štátov, aby si sadli za stôl.

Keby som bol predsedom vlády, tak na každej Európskej rade by som opakoval dookola to isté. Prestaňte už rinčať zbraňami v Európskej únii, núťme týchto ľudí, aby išli rokovať o mieri.

Slovensko je členom Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie. Ako by ste charakterizovali zahraničnopolitické priority Slovenska z pohľadu vašej strany?

Na zahraničnopolitickej orientácii Slovenska sa nebude nič meniť. Máme ale právo niektoré veci veľmi tvrdo pomenovať. V prípade Európskej únie sme proti zrušeniu práva veta. Po druhé, sme proti návrhom migračnej politiky, že „buď prijmete migrantov alebo zaplatíte za každého neprijatého 20-tisíc eur.“

Máme veľké výhrady k sankciám, ktoré nefungujú. Ruská federácia má hospodársky rast a Európska únia je v recesii. Ja tomu hovorím, že súdruhovia v Bruseli urobili niekde chybu. Pokiaľ ide o NATO, tam máme veľký problém s návrhom, že by krajiny mali míňať viac ako dve percentá na zbrojné výdavky.

My sa domnievame, že Slovensko má iné priority ako v tomto okamihu kupovať americké zbrane. Som predstaviteľom línie v zahraničnej politike, že sa treba pozerať na všetky štyri svetové strany, svet nemá iba západ.

Ďalšou dôležitou témou je zdravotníctvo. Čo by ste zmenili, aby sa skvalitnila zdravotná starostlivosť o pacientov?

Nepomôžu žiadne poplatky, zužovanie zdravotnej starostlivosti, znižovanie počtu lôžok. Treba poctivo dofinancovať slovenské zdravotníctvo, to je možné len vtedy, ak sa nebudeme pozerať na čísla ako na svätú indickú kravu.

Ak má byť v roku 2023, deficit niekde na úrovni okolo 7,5 percenta, tak to tempo konsolidácie musí byť podstatne pomalšie. Na budúci rok navrhujeme konsolidáciu len na úrovni 0,5 percenta. Veľké verejné investície, treba znovu rozkopať Slovensko, naštartovať hospodársky rast, potom budú peniaze na zdravotníctvo.

Ostaňme ešte v tom zdravotníctve, pretože Slovensko trpí na nedostatok lekárov. Do zahraničia odchádzajú najmä mladí. Čo by ste zmenili? Ako by ste ich motivovali, aby ostávali na Slovensku?

Treba dofinancovať zdravotníctvo, aby boli lepšie podmienky pre lekárov. Začíname rozpracovávať myšlienku, že lekár, ktorý vyštuduje na Slovensku, by mohol dostať podmienku buď zostane na Slovensku a nájde si prácu na Slovensku, za predpokladu, že štát vytvorí dobré podmienky, alebo sa rozhodne po skončení školy okamžite odísť do zahraničia, a v tom prípade vráti štátu zdroje, ktoré na neho vynaložil, pretože dostal kvalitné vysokoškolské štúdium.

Ekonómovia varujú, že bez prijatia úsporných opatrení nebude možné zastaviť rast dlhu verejných financií. Tak aké sú Vaše plány na ich konsolidáciu?

Za tri roky išiel prudko hore verejný dlh z 8,5-tisíc eur na hlavu na 12-tisíc, deficit je v hroznom stave. Konsolidácia verejných financií bude pomalá. Odmietame akékoľvek škrty. Pokiaľ ide o sociálnu oblasť, nie je možné robiť konsolidáciu na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu.

Ak teda hovoríme o nutnosti zlepšiť stav verejných financií, čo vám je bližšie, zvyšovať dane alebo šetriť na výdavkoch štátu?

Veľké verejné investície, spolupráca so súkromným sektorom pri súkromných investíciách, rozkopať Slovensko, naštartovať hospodársky rast, žiadne škrty v sociálnej oblasti.

V niektorých odvetviach stráca Slovensko konkurenčnú schopnosť zahraničným firmám. Ako by ste zlepšili kvalitu podnikateľského prostredia?

Sme veľmi blízko k myšlienke, že zrušíme verejné obstarávanie, ktoré je dnes najväčšou prekážkou podnikania na Slovensku a budeme hľadať podstatne pružnejšie formy výberových konaní pri rôznych súťažiach.

Do akej miery by sa malo uľahčiť alebo zmeniť zamestnávanie cudzincov?

Zamestnávateľ, ktorý potrebuje cudzinca do zamestnania a nevie ho nájsť tu na Slovensku, by nemusel čakať mesiace na nejaké povolenia. Sú krajiny, kde dokážu do troch týždňov vybaviť všetky potrebné povolenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko