Na hlavný obsah

R. Švec: Snažili by sme sa Slovensko dostať do pozície povestného mosta medzi Východom a Západom (rozhovor)

SHO verí, že Slovensko má ideálne predpoklady sprostredkovať mierové rokovania.

R. Švec: Snažili by sme sa Slovensko dostať do pozície povestného mosta medzi Východom a Západom (rozhovor)
Na snímke predseda hnutia Slovenské Hnutie Obrody Róbert Švec. Foto: RTVS

Slovenské Hnutie Obrody má víziu, že Slovensko by sa malo stať neutrálnym štátom a vystúpiť z Európskej únie aj NATO. V predvolebnom rozhovore pre RTVS to uviedol predseda hnutia Róbert Švec.

Slovensko by sa, podľa jeho slov, snažilo dostať do pozície „povestného mosta medzi Východom a Západom“, ktorý by mohol pomôcť vyrokovať mier medzi Ukrajinou a Ruskom práve na Slovensku. „Slovensko má na to ideálnu polohu a predpoklady,“ vyhlásil Švec. Viac sa o povolebných plánoch Slovenského Hnutia Obrody dočítate nižšie.

Celý rozhovor si pozrite vo videu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Na ktorú oblasť verejného života kladie vaše hnutie najväčší dôraz a sústreďuje sa na ňu vo svojom programe?

Naše hnutie je presvedčené o tom, že úspešné vlastenecké hnutie musí byť v prvom rade silným sociálnym hnutím, a preto od roku 2011 pomáhame sociálne slabým rodinám po celom Slovensku v rámci projektu Staráme sa. Takže odpoveď na vašu otázku je jednoznačná -sociálna oblasť.

Na to môžeme rovno aj naviazať. Ako by mal štát pomáhať ľuďom znášať rast životných nákladov, najmä čo sa týka spotrebiteľských cien, cien energií a hypoték.

V prvom rade musím konštatovať, že slovenská vláda a slovenskí ústavní činitelia sú tu na to, aby pomáhali v prvom rade slovenským občanom.

Keď slovenskí dôchodcovia, slovenskí pracujúci a väčšina občanov bude mať štandard, pokiaľ ide o životnú úroveň taký, aký je v západnej časti EÚ, už keď sme súčasťou Európskej únie, tak potom môžeme pomáhať okolitým krajinám, poprípade celému svetu. Čiže my budeme klásť dôraz na to, aby slovenská vláda, slovenskí ústavní činitelia, pomáhali v prvom rade slovenským občanom.

A pokiaľ ide o tie oblasti, čo ste spomínali, tak jednoznačne sme za to, aby na základné potraviny bola nulová DPH. Pokiaľ ide o energie, tak tam štát musí nekompromisne zasiahnuť a zastropovať ceny ešte viac tak, aby naši ľudia dôstojne mohli žiť a existovať. Takže toto sú také prvé kroky, ktoré by sme urobili, ak dostaneme dôveru od občanov.

Mal by štát viac pomáhať sociálne slabým skupinám, dôchodcom a mladým rodinám?

Určite áno. Dôchodcom určite áno, pretože celý život vytvárali hodnoty. Zaslúžia si, aby sa slovenská vláda o nich viac starala. Pokiaľ ide o mladé rodiny, tak takisto áno, pretože mladé rodiny, deti, mládež, je budúcnosť nášho národa a štátu.

Tieto dve skupiny musia byť prioritne v hľadáčiku slovenskej vlády a pomáhať im, ako sa iba dá.

Na Slovensku pretrvávajú problémy s marginalizovaným komunitami v osadách. Čo by mal štát urobiť preto, aby im pomohol a následne aj ďalším generáciám?

Budem úplne úprimný a otvorený – nič. Pretože my týmto skupinám dávame neskutočne dlhé roky neskutočne veľa peňazí a väčšina z týchto neprispôsobivých občanov sa nechce integrovať a nechce vytvárať hodnoty. Takže dovoľte, aby som im aj z tohto miesta odkázal, aby sa nad sebou zamysleli a zamysleli sa nad myšlienkou, ktorá nie je moja, ale použijem ju. Aby sa nepýtali, čo môže slovenský štát urobiť pre nich, ale aby sa opýtali, čo oni budú môcť už konečne urobiť pre náš štát a našu spoločnosť.

V uplynulých rokoch otriasli justíciou viaceré medializované prípady. Aké kroky treba podniknúť na to, aby sa odpolitizovať súdy, polícia aj prokuratúra?

V našom volebnom programe pre Slovensko, ktorý sa volá Revolučný program pre Slovensko, máme jasne povedané a napísané, že ak chceme dosiahnuť odpolitizovanie aj prokuratúry, justície aj polície, tak do týchto oblastí musia čo najmenej vstupovať politici. To znamená, že napríklad generálneho prokurátora by nemala voliť Národná rada Slovenskej republiky, lebo potom sa ľahko môže stať, že bývalý spolužiak a kamarát niekoho, ktorý je v tom čase mimochodom predsedom vlády, sa stane generálnym prokurátorom, ako to bolo v minulosti.

Potom je úplne jasné, že tam spravodlivosť kríva na jednu nohu. Generálneho prokurátora by mali voliť prokurátori v rámci svojho stavu. Tak isto treba postupovať aj pokiaľ ide o justíciu a sudcov.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Plánuje vaše hnutie naďalej podporovať našich východných susedov?

V žiadnom prípade. Od začiatku tohto konfliktu máme jasný postoj. Rozdeľujeme a rozlišujeme medzi Ukrajinou a kyjevským režimom. My hovoríme, že Slovenská republika nemá vojensky pomáhať kyjevskému režimu, pretože kyjevský režim je priamo zodpovedný za to, že tento konflikt na Ukrajine existuje, pretože už pred niekoľkými rokmi kyjevský režim prenasledoval a dokonca aj vraždil vlastných obyvateľov vo východnej časti Ukrajiny.

Takže my hovoríme, že žiadna vojenská pomoc ukrajinskému režimu, ale Slovenská republika nech pomáha humanitárne obetiam tohto konfliktu na Ukrajine.

Ak by ste boli vo vláde, čo by urobilo vaše hnutie, aby prispelo k vyjednávaniu mieru na Ukrajine?

Slovenska by sme sa snažili dostať povestného mosta medzi Východom a Západom. Snažili by sme sa vyvolať rokovania medzi európskymi štátmi, pravdaže medzi Ruskom a USA, aby sa odohrávali rokovania na Slovensku.

Slovensko má na to ideálnu polohu a aj predpoklady. A chceli by sme, aby Slovensko bolo tým mostom a aby aj vďaka aktivitám slovenskej vlády, ktorej by sme boli súčasťou, by sa ten mier vyrokoval, pretože je dôležité, aby na východ od nás bol pokoj a mier.

Čo považujete za zahraničnopolitické priority Slovenska?

Slovenské hnutie Obrody sa nikdy netajilo tým, že našou víziou je vystúpenie z Európskej únie a vystúpenie z NATO. My Slovákom ponúkame neutralitu Slovenskej republiky presne tak, ako má Rakúsko a Švajčiarsko neutralitu a takisto ponúkame slovenskú cestu pre Slovensko. To znamená rozvíjať sa mimo EÚ ekonomicky, pretože si myslíme, že Európska únia ničí Slovenskú republiku hodnotovo. Poviem vám dve konkrétne agendy – agenda LGBTI, agenda multi-kulti.

Pokiaľ ide o NATO, dlhodobo hovoríme, že NATO je zločinecká organizácia, pretože dlhodobo porušuje medzinárodné právo. Slovenská republika nemá sedieť za jedným stolom s ľuďmi a so štátmi, ktoré porušujú medzinárodné právo. Čiže ponúkame, opakujem Slovensku to, aby bola Slovenská republika vojensky nie angažovaným štátom.

Na Slovensku sa dlhodobo riešia problémy v zdravotníctve. Čo by ste zmenili, aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť o pacientov na Slovensku?

Celý problém slovenského zdravotníctva je ten, že súkromné zdravotné poisťovne podnikajú s povinnými odvodmi Slovákov. Toto dlhodobo komunikujeme a pokiaľ by tento stav nebol, bolo by dostatok financií na všetko, aj na platy pre zdravotníkov aj pre slovenské zdravotníctvo.

Pomôžem si konkrétnymi číslami. V roku 2022 Dôvera vybrala 1,68 miliardy eur. Zisk mala 17 miliónov eur. Union vybral cez povinné poistenie 573 miliónov eur a zisk mala táto poisťovňa 5,7. V roku 2023 sa predpokladá, že príjem poisťovní bude 7 miliárd eur. To sú neskutočné peniaze, ktoré ak by zostali v slovenskom štátnom rozpočte, boli by peniaze na všetko.

Posledná dôležitá poznámka budem citovať. Vyplácanie zisku akcionárom zdravotných poisťovní v povinnom systéme podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou neexistuje v žiadnej krajine EÚ okrem Slovenska.

Ostaneme ešte v téme zdravotníctva. Ako by ste motivovali mladých lekárov, aby chceli ostať na Slovensku?

Proaktívnou politikou slovenskej vlády. Pokiaľ ide o školstvo, aby sme sa vrátili k tomu, aby tu boli kvalitné školy pre zdravotníkov, aby sme sa vrátili k tomu, čo tu fungovalo. Naši zdravotníci boli najlepší na svete. K tomuto sa musíme vrátiť, vychovávať a motivovať ich k tomu, aby zostali na Slovensku pracovať.

No a s tým súvisí aj to, čo som spomenul pred chvíľkou s tými financiami. Ak sa urobí poriadok v zdravotnom poistení, budú aj peniaze na normálne platy pre slovenských zdravotníkov, aby nemuseli odchádzať do zahraničia.

Prejdime k ďalšej dôležitej téme. Dlh verejných financií výrazne vzrástol. Aká je vaša predstava o ich konsolidácii?

Opäť sa netajíme sedliackym rozumom, ktorý chceme zaviesť do nášho štátu, že štát má fungovať ako rodina. Každá rodina má príjem, má nejaké výdavky a odkladá si na horšie časy. Presne takto musí fungovať aj náš štát. To, že Slovenská republika je tesne pred bankrotom, to nehovoríme iba my, to hovoria aj ekonómovia a odborníci.

Je len dôsledok toho, že vyše 20 rokov tu štandardní politici šafárili s verejnými financiami. Čiže my hovoríme – príjmy, výdavky, odložiť na horšie časy. Presne takto musí fungovať aj štát, lebo takto funguje každá normálna rodina.

V podstate ste to už viac menej načrtli, ale opýtam sa, či vám bližšie zvyšovanie daní alebo škrty, škrtanie výdavkov štátu.

Žiadne zvyšovanie daní. Slovensko patrí medzi štáty, ktoré má najväčšie odvodové daňové zaťaženie na občana. Čiže v žiadnom prípade. Určite by sme išli cestou nedávať financie tam, kam nepatria. Poviem konkrétne – zahraničné mimovládne organizácie zhltnú niekoľko miliónov eur. Možno desiatok miliónov eur.

Hovoril som o zdravotných poisťovniach a mohol by som takto pokračovať ďalšie minúty. Kde všade sa jednoducho peniaze dajú ušetriť a nasmerovať ich napríklad do sociálnej oblasti alebo školstva.

Ako chcete teda zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia na Slovensku?

V tom napríklad, že by sme nešli cestou zvyšovania odvodov a ani daní, ale išli by sme opačnou cestou znižovania, lebo sme presvedčení o tom, že by sme motivovali slovenských podnikateľov a živnostníkov, aby začali podnikať a mali živnostenské oprávnenie.

V prípade, ak by boli nižšie dane, odvody, tak by podnikatelia nevymýšľali, ako obchádzať platenie, ale práve naopak by platili a tým pádom by prišlo viac peňazí do štátneho rozpočtu. A ešte jedna poznámka – žiadne štátne dotácie nadnárodným spoločnostiam.

Slovenská vláda v prvom rade musí financovať a podporovať slovenských podnikateľov. Takže keď sa bavíme o vládnych dotáciách, tak v prvom rade pre slovenských podnikateľov a živnostníkov.

Do akej miery by sa malo uľahčiť zamestnávanie cudzincov?

Pravdaže každý cudzinec, ktorý je na Slovensku a chce vytvárať hodnoty svojou prácou, tak nehovoríme nie. Treba ich integrovať. Treba z nich urobiť lojálnych občanov Slovenskej republiky, pokiaľ majú záujem na území Slovenska pracovať, žiť a vytvárať hodnoty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko