Na hlavný obsah

Rokovanie o mieri Zelenskyj odmieta. Kompromis sa nedá urobiť s klamárom, povedal o Putinovi. Dôkazom je Prigožin

Zelenskyj to povedal v rozhovore pre CNN.

Rokovanie o mieri Zelenskyj odmieta. Kompromis sa nedá urobiť s klamárom, povedal o Putinovi. Dôkazom je Prigožin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol náznaky, že je čas rokovať o mieri s ruským vodcom Vladimirom Putinom. V rozhovore s Fareedom Zakariom z televízie CNN povedal, že „ak musíte robiť kompromis alebo viesť dialóg s niekým, nemôžete to robiť s klamárom“.

Osud lídra ruskej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý zomrel v auguste pri havárii lietadla, podľa ukrajinského prezidenta ilustruje to, čo sa stane, ak sa snažíte uzavrieť dohodu s Putinom. Zelenskyj CNN povedal, že smrť šéfa vagnerovcov po tom, čo očividne dostal sľuby o svojej slobode pokračovať v činnosti, len niekoľko týždňov po vzbure proti ruskému vojenskému vedeniu, bola varovaním, ktoré treba brať do úvahy.

Zelenskyj poukázal na príklady iných krajín, ktoré napadli Rusi a naďalej sú čiastočne okupované Moskvou. „Videli ste nejaký kompromis od Putina v iných otázkach? S Gruzínskom? S Moldavskom?“ poznamenal ukrajinský prezident.

Zatiaľ čo Spojené štáty a ďalší kľúčoví ukrajinskí spojenci naďalej dodávajú Kyjevu zbrane a zdôrazňujú, že zatiaľ nie sú podmienky na dosiahnutie „spravodlivého a trvalého“ mieru, viacerí ďalší významní svetoví lídri, ako napríklad brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, vyzývajú Ukrajinu, aby ukončila vojnu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet