Na hlavný obsah

RTVS spúšťa sériu predvolebných diskusií. Voličom priblížia kandidujúce strany

Diskusie odvysiela na Jednotke a v Rádiu Slovensko.

RTVS spúšťa sériu predvolebných diskusií. Voličom priblížia kandidujúce strany
Parlamentné voľby 2023 Foto: RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) vo vysielaní Jednotky a Rádia Slovensko prináša sériu predvolebných diskusií. Od utorka 19. septembra môžu voliči bližšie spoznať kandidujúce subjekty prostredníctvom ich predstaviteľov. Diskusie budú moderovať Marta Jančkárová a Marek Makara.

Stranám, hnutiam aj koalíciám verejnoprávny telerozhlas poskytne rovnaký priestor na prezentáciu. Na dodržanie rovnakých časových podmienok bude slúžiť časomer. Diskusie sa budú opierať o aktuálne témy, aby si volič mohol porovnať názorové zameranie kandidujúcich subjektov.

V prípade, ak by sa niektorý z predstaviteľov do diskusie nedostavil, RTVS uplatní inštitút prázdneho kresla a skráti vysielací čas relácie. Znamená to, že priestor, ktorý by inak v diskusii dostal predstaviteľ daného subjektu, sa neprerozdelí medzi ostatných zástupcov.

Rozdelenie kandidujúcich subjektov

Kandidujúce subjekty sa rozdelili do štyroch kategórií. Každá vychádza z aritmetického priemeru výsledkov prieskumov preferencií troch renomovaných prieskumných agentúr, a to AKO, FOCUS, MEDIAN, zverejnených od 1. júna do 31. augusta 2023. Nezaraďujú sa sem prieskumy, ktoré si v týchto agentúrach objednali kandidujúce alebo aj nekandidujúce politické subjekty.

Do úvahy sa berie aj pravdepodobnosť získania poslaneckých mandátov v Národnej rade (NR) Slovenskej republiky vyplývajúcej z týchto prieskumov.

Prvú skupinu tvoria subjekty, ktoré priemere v prieskumoch dosahovali menej ako 3 percentá. Tieto strany sa predstavia v troch diskusiách v dňoch 19., 20. a 21. septembra 2023 o 20.30 h.

V druhej skupine diskutérov sú strany, ktoré v preferenciách priemerne dosiahli od troch do piatich percent. Ide teda o subjekty, ktoré by sa podľa výsledkov prieskumov do NR SR nedostali. Do tejto kategórie sa radia aj koalície, ktoré v prieskumoch v priemere nezískali potrebnú sedempercentnú percentnú podporu voličov.

Tretia skupina zahŕňa subjekty, ktorých priemerné preferencie dosiahli od päť do desať percent. Pripomíname, že výnimkou sú koalície, ktorých preferencie nestačili na to, aby podľa prieskumov získali parlamentné kreslá.

Štvrtá a posledná skupina predstavuje strany, ktorých priemerné preferencie presiahli hranicu 10 percent.

Druhá, tretia a štvrtá skupina politických subjektov bude vo vysielaní RTVS diskutovať 25., 26., a 27. septembra 2023 o 20.05 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko