Na hlavný obsah

Rumunská armáda vyšetruje úlomky, ktoré objavili na území krajiny. Zisťujú, či to nebol ruský dron

Úlomky údajne našli 100 metrov od Dunaja.

Rumunská armáda vyšetruje úlomky, ktoré objavili na území krajiny. Zisťujú, či to nebol ruský dron
Na snímke rumunský minister obrany Angel Tilvar. Foto: Profimedia

Rumunská armáda vyšetruje úlomky, ktoré objavili na území tejto členskej krajiny NATO po tom, čo Rusko zaútočilo dronmi na ukrajinské prístavné mesto Izmajil, ležiace na Dunaji pri rumunskej hranici. Nález v rozhovore pre rumunskú spravodajskú stanice A3CNN v stredu (6. 9.) potvrdil rumunský minister obrany Angel Tilvar, informovali agentúry DPA a Reuters a televízií CNN a Sky News.

„Potvrdzujem, že sa našli úlomky, ktoré by mohli byť časťami dronu,“ citoval rumunský spravodajský portál HotNews ministra obrany. Tilvar nešpecifikoval, kedy úlomky dronu na rumunské územie dopadli.

Rumunská agentúra Agerpress s odvolaním na vládne zdroje napísala, že úlomky môžu byť staršie a nemusia pochádzať z najnovších ruských útokov na Izmajil. Úlomky údajne našli 100 metrov od Dunaja v oblasti s bujnou vegetáciou.

Rumunský prezident Klaus Iohannis vyjadril v utorok (5. 9.) znepokojenie v súvislosti s tým, že k novým útokom na Ukrajinu došlo „veľmi blízko“ hraníc s Rumunskom. Spresnil, že útoky zaznamenali len 800 metrov od hranice Rumunska s Ukrajinou. Zároveň ubezpečil, že na rumunské územie nedopadol žiaden dron ani jeho časť.

Od júla, keď Rusko pozastavilo svoju účasť na dohode, ktorá Ukrajine umožnila vyvážať obilniny cez čiernomorské prístavy, ruská armáda zintenzívnila ostreľovanie v oblasti juhozápadnej Ukrajiny hraničiacej s Rumunskom, kde sú prístavy a iná kritická infraštruktúra nevyhnutá na prepravu tovarov loďami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet