Na hlavný obsah

Rusko vedie vojnu proti základným princípom Charty OSN, uviedla Von der Leyenová

Viaceré štáty sa podľa nej obávajú rovnakého osudu.

Rusko vedie vojnu proti základným princípom Charty OSN, uviedla Von der Leyenová
Ukrajinský vojak stojí pred budovou, ktorú zničil ruský raketový útok v meste Cherson na juhu Ukrajiny vo štvrtok 15. júna 2023. Foto: TASR/AP

Rusko vedie vojnu proti základným princípom Charty OSN, uviedla v stredu (13. 9.) v Štrasburgu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Štáty od Strednej Ázie až po indo-pacifický región sa preto obávajú, že by mohli čeliť rovnakému osudu ako Ukrajina, informuje TASR.

„Sme svedkami jasných pokusov o návrat k blokovému mysleniu – a pokusu takto izolovať a ovplyvňovať krajiny. Prichádza to práve v čase, keď mnohé rozvíjajúce sa ekonomiky pociťujú hlbšie znepokojenie nad fungovaním inštitúcií a globalizácie. Tieto obavy sú oprávnené,“ upozornila v prejave o stave Únie šéfka eurokomisie.

Tieto rozvíjajúce sa ekonomiky – so svojimi ľuďmi a prírodným bohatstvom – sú podľa nej základnými spojencami pri budovaní čistejšieho, bezpečnejšieho a prosperujúcejšieho sveta. „Európa bude s nimi vždy spolupracovať na reforme a zlepšení medzinárodného systému,“ dodala.

„Chceme stáť na čele úsilia o to, aby bol poriadok založený na spravodlivejších pravidlách a distribúcia bola rovnomernejšia. Bude to znamenať aj spoluprácu ako s novými, tak aj starými partnermi na prehĺbení našich vzťahov,“ uzavrela Von der Leyenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet