Na hlavný obsah

Rusko verbuje do vojny na Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie a občanov susedných štátov

Armáda regrutovala od začiatku roka 280-tisíc ľudí.

Rusko verbuje do vojny na Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie a občanov susedných štátov
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Ruská armáda od začiatku roka najala do svojich služieb asi 280-tisíc ľudí. Podľa agentúry Reuters to v nedeľu (3. 9.) vyhlásil podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko verbuje ako vojakov do vojny na Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie a občanov susedných krajín.

„Podľa údajov ruského ministerstva obrany bolo od 1. januára do radov ozbrojených síl na základe zmluvy prijatých asi 280-tisíc ľudí“ vrátane rezervistov, vyhlásil Medvedev počas svojej návštevy ruského Ďalekého východu. Ruský exprezident povedal, že sa v regióne stretol s miestnymi predstaviteľmi s cieľom spolupracovať na posilnení ruskej armády.

Podľa informácií britskej rozviedky sa Rusko snaží do armády najímať tiež ľudí z okolitých štátov, k čomu ho núti aj rastúci počet obetí bojov na Ukrajine, kam Moskva podnikla vlani vo februári inváziu.

V krajinách, ako je Arménsko či Kazachstan, Rusko zverejnilo online inzeráty s ponukou pôsobenia v ruskej armáde a ponúklo zálohy vo výške 495-tisíc rubľov (vyše 4 200 eur) a mesačné mzdy od 190-tisíc rubľov (1 600 eur), napísala britská rozviedka. To je výrazne viac ako priemerná mzda v týchto krajinách, uvádza agentúra DPA.

Vysoké mzdy a urýchlené udelenie ruského občianstva za službu v armáde sľubuje Moskva údajne tiež stredoázijským migrantom.

„V Rusku je najmenej šesť miliónov migrantov zo Strednej Ázie, ktorých Kremeľ pravdepodobne považuje za potenciálnych regrútov,“ uviedlo britské ministerstvo obrany. Cieľom Ruska je podľa neho vyhnúť sa ďalšej nepopulárnej mobilizácii pred prezidentskými voľbami plánovanými na rok 2024.

Podľa britského ministerstva obrany sa Rusko pri najímaní vojakov do armády uchyľuje aj k nátlaku. Do ruskej armády údajne nútili vstúpiť napríklad uzbeckých stavebných robotníkov pracujúcich v okupovanom juhoukrajinskom meste Mariupol.

Rusko plánuje ešte väčší nábor

Členovia branného výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Andrej Guruljov a Viktor Sobolev podľa ruskojazyčnej verzie BBC uviedli, že Rusko má v pláne regrutovať do konca roka na základe zmlúv viac ako 400-tisíc vojakov.

Doterajších 280-tisíc regrútov označil Sobolev v rozhovore s rozhlasovou stanicou Govorit Moskva za nedostatočný počet. „Do konca roka potrebujeme najať 42-tisíc vojakov. Je to kvôli vytvoreniu nových formácií, ktoré plánuje generálny štáb,“ povedal Sobolev.

„Počet sme stanovili tak, aby už nedochádzalo k mobilizáciám, na ktoré nie sme úplne pripravení,“ dodal. Rovnaké údaje tento týždeň spomenul aj Sobolevov kolega z branného výboru Guruljov. O tom, že ruské úrady chcú na základe zmlúv prijať do armády až 400-tisíc ľudí, informovala už koncom marca agentúra Bloomberg.

Nábor vojakov slúžiacich na základe kontraktu podľa médií ruské vedenie vníma ako vhodnejšiu alternatívu k nútenej mobilizácii. V Rusku ju vyhlásili na jeseň minulého roka a pri veľkej časti Rusov vyvolala pobúrenie. Za mobilizácie podľa ruských predstaviteľov do zbrane povolali asi 300-tisíc mužov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet