Na hlavný obsah

S Igorom Matovičom by do vlády nikto nešiel, tvrdí Milan Uhrík. Sociálne opatrenia chcú obaja, ich názory sa však líšia

Matovič a Uhrík diskutovali v relácii RTVS O 5 minút 12.

S Igorom Matovičom by do vlády nikto nešiel, tvrdí Milan Uhrík. Sociálne opatrenia chcú obaja, ich názory sa však líšia
V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa stretli Igor Matovič (OĽANO A PRIATELIA) a Milan Uhrík (Republika). Foto: RTVS

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa stretli Igor Matovič (OĽANO A PRIATELIA) a Milan Uhrík (Republika). Diskutovali aj o tom, aká situácia by mohla nastať po septembrových parlamentných voľbách a ako by sa mali realizovať sociálne opatrenia pre ľudí na Slovensku.

Šéf OĽANO Igor Matovič sa vyjadril, že jeho strana nemá v úmysle rušiť akékoľvek sociálne opatrenia. Vyhlásil, že proti pomoci rodinám bojovala napríklad Republika. „Do krvi bojovali“ proti pomoci podľa neho okrem Republiky aj „Fico a Pellegrini“. Investičný 40-miliardový dlh Slovenska podľa Matoviča nie je prekážkou napríklad pre bezplatné cestovanie vlakmi pre dôchodcov a študentov.

Igor Matovič označil vlaky zadarmo za zanedbateľný výdavok, ktorý stojí pár desiatok miliónov eur. Tvrdí, že problémom sú na Slovensku skôr podvodníci, ktorým politici dovolili neplatiť dane.

Daňový bonus na dieťa

Líder Republiky Milan Uhrík zdôraznil, že aj cieľom Republiky je boj proti mafii a rozkrádaniu. Kauza rozpredávania ťažkej techniky v Banskobystrickej župe za jedno euro, v ktorej figuruje, je podľa Uhríka spolitizovaná. Uhrík má v úmysle na Slovensku ponechať sociálne opatrenia, s ktorými sa stotožňuje, „ako napríklad daňový bonus pre deti“.

Dôvodom, prečo poslanci Republiky v parlamente predtým daňový bonus nepodporili, bolo podľa Uhríka krúžkovné. „Kritizovali sme, že to krúžkovné je nedomyslené, vedie k vzniku päťsto nových úradníkov, k miliónovým výdavkom a bude to veľký nástroj napríklad na obchodovanie v osadách, kedy by niektorí naši spoluobčania mohli tieto krúžky a poukazy predávať,“ myslí si šéf Republiky. Princíp podľa neho nebol zlý, ale návrh bol nedomyslený.

Sociálne opatrenia pre ľudí chcel Matovič podľa vlastných slov financovať napríklad aj „prudkým“ zdanením mimoriadneho zisku Slovnaftu, ktorý podľa neho nakupuje „lacnú ruskú ropu“. Aj takto mala byť financovaná odmena 500 eur za voľby, vyjadril sa šéf OĽANO. Uhrík tvrdí, že spomínané peniaze v rozpočte nie sú a keby boli, boli by aktuálne použité na sanáciu problémov v zdravotníctve, respektíve s pediatrami. „To znamená, tie peniaze sú preč,“ skonštatoval.

„Objektívne, 500 eur za voľby Matovič nedá, po prvé preto, lebo štát na to nemá, klame tých chudákov, najmä v osadách, a nikto s ním do vlády nepôjde, každý ho odmieta a nikto mu na to nekývne,“ vyhlásil Uhrík. „Štát na to nemá, neklamte ľudí,“ vyzval Matoviča.

Referendum o odchode z NATO

Milan Uhrík deklaroval, že jeho strana má zámer uskutočniť referendum o vystúpení z NATO. Uhrík odmieta, že by tento zámer Republiku staval po voľbách do radov opozície. V RTVS priblížil, že referendum chce uskutočniť v prípade, že do NATO vstúpi Ukrajina „v nejakom polovojnovom režime“.

Pokiaľ sa to nestane, Uhrík má v úmysle vypovedať dohodu o spolupráci v oblasti obrany s USA a taktiež chce pripraviť Slovensko na neutralitu. Priznal však, že kým bude slovenská armáda „aspoň ako-tak obranyschopná“, môžu prejsť aj dve volebné obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko