Na hlavný obsah

S rodičmi ostávajú dlhšie muži než ženy, zistil nemecký štatistický úrad. Ženy sú v osamostatňovaní rýchlejšie v celej EÚ

U rodičov žilo 27,3 percenta 25-ročných ľudí v Nemecku.

S rodičmi ostávajú dlhšie muži než ženy, zistil nemecký štatistický úrad. Ženy sú v osamostatňovaní rýchlejšie v celej EÚ
Ilustračná snímka bytového domu. Foto: Unsplash

Viac ako štvrtina 25-ročných dospelých v Nemecku žila v minulom roku stále so svojimi rodičmi. Synovia mali v priemere 24,5 roka, keď sa odsťahovali, dcéry mali 23 rokov. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok (5. 9.) zverejnil nemecký štatistický úrad.

V minulom roku žilo v dome svojich rodičov 27,3 percenta 25-ročných dospelých v Nemecku. Medzi 30-ročnými to bolo 9,2 percenta. Synovia sa podľa štatistík osamostatňujú neskôr ako dcéry. V priemere sa však Nemci sťahujú z domu rodičov vo veku 23,8 roka. To je podľa agentúry DPA v porovnaní s priemerom EÚ pomerne skoro. V EÚ je to 26,4 roka, uviedol nemecký úrad s odvolaním sa na odhady Eurostatu.

Priemer EÚ zvyšujú najmä krajiny na juhu a východe EÚ. V Chorvátsku je podľa úradu so sídlom vo Wiesbadene priemerný vek odchodu od rodičov 33,4 roka, nasleduje Slovensko (30,8 roka) a Grécko (30,7 roka).

Mladí ľudia v severských krajinách opúšťajú rodinné hniezdo skôr ako v Nemecku. Vo Fínsku je priemerný vek 21,3 roka, vo Švédsku 21,4 roka a v Dánsku 21,7 roka. Podľa nemeckého štatistického úradu sa trend skoršieho osamostatňovania mladých žien potvrdzuje vo všetkých krajinách EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet