Na hlavný obsah

Severná Kórea opäť vystrelila niekoľko riadených striel, všetky dopadli do mora

Podrobnosti o štarte analyzujú.

Severná Kórea opäť vystrelila niekoľko riadených striel, všetky dopadli do mora
Odpálenie rakety KĽDR na obrazovke TV. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v sobotu (2. 9.) odpálila viacero striel s plochou dráhou letu do Žltého mora medzi Čínou a Kórejským polostrovom, oznámila juhokórejská armáda. Informuje o tom agentúra Jonhap.

Podrobnosti o štarte analyzujú juhokórejské a americké spravodajské orgány, uviedol vo vyhlásení juhokórejský zbor náčelníkov štábov.

Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády oznámil, že KĽDR s odpalmi začala približne o 4.00 h miestneho času (21.00 h SELČ v piatok). Bližšie podrobnosti však zatiaľ neposkytol. JCS podľa svojich vyjadrení zaujal stav pripravenosti a pozorne sleduje ďalšie kroky Pchjongjangu.

Severná Kórea vo štvrtok (31. 8.) potvrdila odpal dvoch balistických rakiet krátkeho doletu a uviedla, že išlo o simuláciu taktického jadrového úderu namiereného na ciele v Južnej Kórei. Test bol podľa Pchjongjangu reakciou na americko-juhokórejské vojenské cvičenie, ktoré vo štvrtok skončilo.

Soul v piatok (1. 9.) vyhlásil sankcie voči piatim severokórejským osobám a jednej spoločnosti v reakcii na to, že Pchjongjang minulý mesiac vypustil raketu, ktorú označil za vesmírne plavidlo.

Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujú Severnej Kórei vykonávať testy balistických rakiet. Napriek tomu KĽDR v minulom roku odpálila rekordný počet rakiet. Vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu, a rad testov vykonala aj tento rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet