Na hlavný obsah

Severná pologuľa má za sebou najteplejšie leto v histórii meraní

Rekordne teplé boli tiež oceány.

Severná pologuľa má za sebou najteplejšie leto v histórii meraní
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Tohtoročné leto bolo na zemskej severnej pologuli najteplejšie v histórii meraní. V správe to uvádzajú Svetová meteorologická organizácia (WMO) a program Európskej únie Copernicus podľa agentúry AP.

Tohtoročný august bol nielen najteplejším augustom vôbec, ale tiež druhým najteplejším mesiacom v histórii, a to po tohtoročnom júli. Rekordne teplé boli tiež oceány, ktoré pokrývajú 71 percent zemského povrchu.

Na vine sú podľa vedcov predovšetkým zmena klímy spôsobená ľudskou činnosťou, ako je pálenie fosílnych palív, a fa tento rok aj skorý prírodný fenomén El Niño, ktorý dočasne zohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje počasie po celom svete.

„Sme svedkami nielen nových extrémov, ale aj pretrvávania týchto rekordných podmienok a dosahov, ktoré majú na ľudí aj planétu. Ide o jasný dôsledok ohrievania klimatického systému,“ uviedol Carlo Buontempo, ktorý v systéme Copernicus vedie oddelenie pre klimatickú zmenu. Copernicus spadá pod únijný vesmírny program a eviduje výkyvy počasia od roku 1940.

Británia a Spojené štáty však majú záznamy až z polovice 19. storočia a ich meteorologické úrady podľa očakávania čoskoro oznámia, že tohtoročné leto pokorilo aj ich rekordy, píše AP.

Vedci odhadli, že Zem je teraz teplejšia, ako bola za posledných 120-tisíc rokov. Predtým bola planéta teplejšia, išlo však o obdobie pred vznikom ľudskej civilizácie, kedy boli hladiny morí oveľa vyššie a zemské póly neboli zamrznuté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet