Na hlavný obsah

Situácia na Letisku Poprad-Tatry je opäť neistá. Zamestnanci zvažujú štrajkovú pohotovosť

Po viac ako roku je situácia na Letisku Poprad-Tatry opäť neistá.

Situácia na Letisku Poprad-Tatry je opäť neistá. Zamestnanci zvažujú štrajkovú pohotovosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnanci zvažujú štrajkovú pohotovosť. Po rokovaní dozornej rady letiska o tom v pondelok (18. 9.) popoludní informoval šéf tamojších odborárov Michal Pavela. Dôvodom sú informácie vo veci ďalšieho fungovania letiska.

Jeho riaditeľ Martin Rakovský uviedol, že spolu so zamestnancami očakávajú odpovede na otázky, ktoré zaslali Ministerstvu dopravy SR ako hlavnému akcionárovi.

Pozrite si reportáž RTVS:

„Máme viac indícií aj zvonku, ktoré nás zneisťujú,“ uviedol Pavela. Jednou z nich je, že mimoriadne valné zhromaždenie sa má konať len deň pred voľbami do Národnej rady SR. Zároveň tvrdí, že do predstavenstva vybrali človeka, ktorý by mal byť aj výkonným riaditeľom a doteraz v letectve vôbec nepôsobil.

„Z medzinárodného letiska schengenského typu by sa malo stať len malé regionálne letisko pre vybranú skupinu cestujúcich, chcú prepúšťať zamestnancov a pozemky okolo letiska chcú rozpredať,“ uviedol Pavelka.

Cestujúci sa báť nemusia

Aktuálne čakajú na stanovisko rezortu dopravy. V prípade, že zamestnanci nedostanú adekvátne odpovede, 85 percent z nich je pripravených vstúpiť do štrajkovej pohotovosti. Pavelka však ubezpečil, že cestujúci sa obmedzenia prevádzky báť nemusia.

Odborári považujú spomínané indície za nelogické vzhľadom na rastúce ekonomické čísla spoločnosti. Rakovský konkretizoval, že oproti minulému roku stúpol počet leteckých pohybov o 65 percent. V auguste mali v Poprade 1800 letov a hospodárske výsledky vzrástli o 25 percent.

Vedenie pritom len nedávno ohlásilo prevádzkovanie novej pravidelnej linky a v lete dosiahlo rekordné počty pohybov. Zvýšenie základného imania spoločnosti zo strany ministerstva dopravy začiatkom tohto roka o 1,2 milióna eur podľa Rakovského zabránilo vyhláseniu konkurzu.

Menšinovým vlastníkom popradského letiska je mesto Vysoké Tatry. Primátor Jozef Štefaňák uviedol, že z hľadiska obslužnosti dopravy a cestovného ruchu je pre región veľmi potrebné. „Plne chápem, že sú zamestnanci znepokojení, ale pevne verím, že tieto informácie nie sú založené na pravde, vyvrátia ich a letisko bude naďalej fungovať v plnom režime k spokojnosti cestujúcich,“ skonštatoval Štefaňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika