Na hlavný obsah

Slováci pri súdoch o deti narážajú na korupciu aj blokovanie: Ľubomír chce vídať svoju dcérku, musel čeliť trestnému oznámeniu

Rodič sa môže obrátiť na súd alebo na ministerstvo.

Slováci pri súdoch o deti narážajú na korupciu aj blokovanie: Ľubomír chce vídať svoju dcérku, musel čeliť trestnému oznámeniu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nezákonné postupy, prieťahy na súdoch, korupcia či účelové blokovanie styku dieťaťa s druhým rodičom. Takéto problémy často sprevádzajú ľudí, ktorí sa súdia o deti.

Ľubomír Glasa sa už rok a pol súdi s expriateľkou o to, ako často sa bude stretávať so svojou štvorročnou dcérou. K vzájomnej dohode nedošlo. Navyše, súdne konanie podľa Ľubomíra znepríjemňovali mnohé nečakané prekážky.

„Začalo to trestným oznámením v ktorom som bol obvinený naozaj asi zo všetkého na základe toho boli vydané aj nejaké dočasné rozhodnutia podľa ktorých som sa stýkal s dcérou, aj napriek tomu, že už tieto veci sú uzavreté v môj prospech,“ povedal Glasa.

Ľubomír tak mal nárok na kontakt s dcérou. No mohol sa s ňou stretávať len raz do týždňa na dve hodiny v prítomnosti jej starej mamy. Dcéru však chce vídať častejšie. „Mali sme pozitívne správy od kolíznych opatrovníčok, tak isto aj moja dcéra sa vyjadrovala, že chce byť so mnou, tak som naozaj očakával, že príde k tej zmene. Žiaľ, nestalo sa tak,“ podotkol.

Pomôcť môže multidisciplinarita

Mnoho ľudí s podobnými problémami sa obrátilo na nadáciu Zastavme korupciu. Tá spolupracovala s ministerstvom spravodlivosti na zavedení tzv. multidisciplinárneho modelu riešenia takýchto sporov. Na riešení sporu sa vtedy podieľajú viacerí odborníci z rôznych oblastí.

„V dnešnej situácii si vás do mesiaca predvolá koordinátor vyšší súdny úradník, vedie rodičov k tomu, aby uzavreli rodičovskú dohodu,“ informovala sudkyňa Okresného súdu Prešov Eva Farkašová.

Ak sa obe strany dohodnú, súd dohodu schváli. Ak sa však jedna strana dohodnúť nechce, koordinátor si na riešenie privolá odbornú pomoc. Zároveň pri rodičoch apeluje na to, aby mysleli najmä na dieťa.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

„Snažíme sa im pomôcť sa dohodnúť. Tam nastupuje tá multidisciplinarita. Tá odborná pomoc môže byť psychologická ale napríklad pri nejakej sociálnej službe alebo pri mediátorovi,“ dodala Farkašová.

Takéto riešenie sporov o deti by malo pomôcť skrátiť trvanie celého procesu, čo môže zamedziť nezákonným konaniam. „Nebude tam čas na nejaké prípadné manévre, zapájanie rôznych podivných ľudí, špekulantov do toho alebo aj advokáti budú mať menej času na manévrovanie,“ vysvetlila Xénia Marková z Nadácie Zastavme korupciu.

V prípade, ak rodič pocíti, že proces sa neprimerane preťahuje alebo má podozrenie na nezákonné konanie, môže sa podľa nadácie obrátiť na predsedu súdu alebo na ministerstvo spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko