Na hlavný obsah

SaS, KDH aj trojkoalícia OĽANO pred bránami parlamentu: Výsledky prieskumu NMS

Do parlamentu by sa nedostalo ani KDH.

SaS, KDH aj trojkoalícia OĽANO pred bránami parlamentu: Výsledky prieskumu NMS
Na snímke Robert Fico (Smer-SD), Michal Šimečka (PS) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer, Jaroslav Novák, koláž RTVS

V preferenciách voličov naďalej vedie strana Smer-SD. Prvú trojku najsilnejších strán dopĺňa z druhého miesta Progresívne Slovensko (PS), z tretieho Hlas-SD.

Pred bránami Národnej rady (NR) SR by zostala trojkoalícia OĽANO, Kresťanskej únie (KÚ) a Za ľudí, ale aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Vyplýva to z prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia pre denník SME.

Dlhodobý líder preferencií Smer by podľa prieskumu získal 22 percent hlasov. PS by volilo 18,1 percenta respondentov, stranu Hlas 11,4 percenta. Hnutie Republika by volilo 8,3 percenta ľudí, SNS by získala podporu 7,3 percenta voličov. Do parlamentu by sa dostala aj strana Sme rodina so ziskom 5,8 percenta hlasov.

I keď by OĽANO a priatelia podľa prieskumu získali 6,1 percenta hlasov, na vstup do parlamentu by im to nestačilo. Keďže hnutie kandiduje ako koalícia troch strán, spolu s KÚ a Za ľudí, potrebujú na zabezpečenie parlamentných kresiel aspoň 7 percent hlasov.

Veľké mená pred bránami NR SR

Podľa najnovšieho prieskumu NMS by sa pred bránami parlamentu ocitlo KDH, získali by 4,7 percenta hlasov. Strany na zvolenie potrebujú aspoň 5 percent. Ďalším subjektom bez kresiel v parlamente by bola strana Sloboda a solidarita (SaS), získali by 4,2 percenta hlasov.

Demokratom prieskum ukázal zisk 3,8 percenta hlasov, Aliancii - Szövetség 3,2 percenta. Stranu Kotlebovci - ĽSNS by podporilo 1 percento voličov, Modrých, Most-Híd 0,9 percenta.

Prieskum vypracovala agentúra NMS Market Research Slovakia pre denník SME od 5. do 10. septembra na vzorke 1 410 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko