Na hlavný obsah

Sovietske tanky v Československu v roku 1968 Putin považuje za chybu sovietskej politiky

Politiku namierenú proti záujmom iných krajín označil za neprípustnú.

Sovietske tanky v Československu v roku 1968 Putin považuje za chybu sovietskej politiky
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok (12. 9.) na ekonomickom fóre vo Vladivostoku označil intervenciu sovietskych vojsk v Maďarsku v roku 1956 a v Československu v auguste 1968 za chyby sovietskej politiky, uviedli ruské médiá. Politiku zjavne namierenú proti záujmom iných krajín označil za neprípustnú, no Západ podľa neho robí vo svojej zahraničnej politike rovnakú chybu ako Sovietsky zväz.

O vojne proti Ukrajine, ktorú na jeho rozkaz rozpútali ruské vojská, sa v tejto súvislosti nezmienil. Iba okrem iného hovoril o doterajšej „bezvýslednosti“ ukrajinskej protiofenzívy a údajných vysokých stratách ukrajinskej armády.

Šéf Kremľa tiež vyhlásil, že Rusko poskytovalo pomoc iným krajinám, ale nikdy nebolo kolonizátorom. Na pripomienku moderátora, že pobaltské krajiny, Česko a Maďarsko obviňujú Sovietsky zväz z kolonizácie, prezident odvetil, že vstup sovietskych vojsk do Maďarska a Československa bol chybou sovietskej vlády.

„Už dávno sme priznali, že táto časť politiky Sovietskeho zväzu bola chybná. Viedla len k napätým vzťahom,“ povedal Putin podľa serveru Lenta. Politika zameraná zjavne proti záujmom iných krajín je podľa neho neprípustná. „Na tieto hrádze teraz šliapu vodcovské krajiny Západu,“ vyhlásil šéf štátu.

Putin o Donaldovi Trumpovi

Putin vo Vladivostoku podľa štátnej agentúry TASS hovoril o „zvieracom úškrne amerického kapitalizmu“, ktorý podľa neho odhalilo „politické prenasledovanie“ bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Prípad podľa Putina ukázal, aký je americký systém „prehnilý“.

Napriek súdnym žalobám je Trump favoritom v súboji o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v budúcom roku. Ich výsledok ale podľa Putina neovplyvní politiku Washingtonu voči Moskve.

„Myslím, že k zásadným zmenám v americkej zahraničnej politike voči Rusku nedôjde, nech bude prezidentom zvolený ktokoľvek,“ povedal ruský prezident. Poznamenal, že Trump sľubuje v prípade zvolenia vyriešiť o pár dní najhorúcejšie problémy, vrátane ukrajinskej krízy, a „to nemôže nepotešiť“. Avšak Trump ako prezident zaviedol sankcie proti Rusku, pripomenul.

USA podľa Putina hľadí na Rusko ako na večného protivníka či dokonca nepriateľa. To tiež vštepujú prostým Američanom, a terajšia vláda naladila americkú verejnosť protirusky. Zmeniť tento kurz by bolo podľa Putina veľmi ťažké, hoci v Rusku i Amerike je veľa ľudí, ktorí by si želali priateľské vzťahy. A to skôr tým, že spoločne zdieľajú „tradičné hodnoty“. „Máme tam veľa priateľov, veľa rovnako zmýšľajúcich ľudí, ale samozrejme ich potláčajú,“ dodal podľa TASS.

Hlavná časť Putinovho vystúpenia na fóre vo Vladivostoku bola venovaná rozvoju Ďalekého východu a ekonomickým otázkam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet