Na hlavný obsah

Štáb RTVS na frontovej línii: Uprostred vojnového besnenia prežívajú ľudia a čakajú na víťazstvo

Navštívili sme pozície, z ktorých prebieha ukrajinský protiútok.

Štáb RTVS na frontovej línii: Uprostred vojnového besnenia prežívajú ľudia a čakajú na víťazstvo
Pri bojoch o Kličšiivku bol aj štáb RTVS. Foto: koláž RTVS

Ukrajinci v posledných týždňoch výraznejšie postúpili na južnom krídle Bachmutu. Definitívne oslobodili strategické obce Andriivka a Kličšiivka. Priblížili sa tak k Rusmi obkľúčenému mestu Bachmut. Pri bojoch o Kličšiivku bol aj štáb RTVS.

Situácia pri Bachmute sa v porovnaní so začiatkom roka, keď Rusi zrovnávali Bachmut so zemou, zmenila a obranu vystriedal protiútok.

Redaktor RTVS Matej Šulc sledoval protiútok s jednotkou, ktorá práve dostala pokyn zaútočiť na ruskú základňu v Kliščiivke. Dostal sa na mínometnú pozíciu pri Bachmute, kde prebiehal ukrajinský protiútok.

Ukrajinci za posledných niekoľko mesiacov oslobodili už viac ako 40 štvorcových kilometrov.

Priamo pri bojoch o Kličšiivku bol redaktor RTVS Matej Šulc:

Oslobodenie území pri Bachmute zlepšilo aj situáciu v mestečku Časiv Jar. To je od okraja okupovaného Bachmutu vzdialené sotva desať kilometrov. Mesiace bojov sa na ňom výrazne podpísali, pričom poškodený je takmer každý dom. Ľudia tu prežívajú len vďaka humanitárnemu centru, takzvanému bodu nezlomnosti.

„Čakáme na víťazstvo. A aj keď je to ťažké, toto je náš domov. No kto vie, kedy sa to všetko skončí? Kedy tomu bude koniec? Čakáme, lebo situácia je ťažká. Nemáme elektrinu, plyn a vodu nám len dovážajú. No žijeme,“ priblížila obyvateľka Časiv Jaru Ľudmila.

Možnosť odísť využije málokto

Aj keď majú stále možnosť z vojnového besnenia ujsť, využije ju zo sotva tisícky, ktorá vo viac ako dvanásťtisícovom mestečku ostala, len málokto. „Všetci sedia a čakajú. Myslím, že až keď udrú mrazy, povedia, idem,“ povedal dobrovoľník organizácie Jedlo a pomoc Vlad Savčenko.

„Kto ma kde čaká? Som tu sama. Všetky moje deti aj vnuci už odišli. Syn a vnuk sú v Belgicku, nevesta a vnučka v Poľsku. Dcéra tu na Ukrajine v Kremenčuku. Vrátila sa tam z Poľska, pretože tam nemala prácu,“ dodala Ľudmila.

Takýchto otázok je tu viac ako odpovedí, pričom aj napriek ukrajinskému postupu to vyzerá, že oslobodenie Bachmutu ešte potrvá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet