Na hlavný obsah

Starú budovu zbúrali, pre novú nevykopali ani základy. Dôchodcovia v Prešove tak budú čakať dlhšie

Nová budova by mala byť bezbariérová.

Starú budovu zbúrali, pre novú nevykopali ani základy. Dôchodcovia v Prešove tak budú čakať dlhšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac ako milión eur z rozpočtu Prešova a Štátneho fondu rozvoja bývania má pomôcť seniorom v Prešove v zariadení Harmónia. Funguje už takmer 70 rokov. Potrebujú modernejšie a komfortnejšie ubytovanie. Zatiaľ však vznik novej budovy viazne.

Začiatkom minulého storočia to bol kúpeľný areál. Od roku 1955 už domov pre seniorov. Po rokoch sa tešili, že sa bude modernizovať.

Nová budova by mala byť bezbariérová a priestorovo vhodnejšia ako tá pôvodná, kde boli miestnosti s kúpeľnými vaňami, ktoré neskôr prestavali na izby. Ani základy však ešte nie sú vykopané. „Pýtajú sa, bohužiaľ, stalo sa to, čo sa stalo. Máme len stavenisko,“ povedal riaditeľ Zariadenia pre seniorov Harmónia v Prešove Dušan Demčák.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Zrealizovali len búracie práce

Víťaz verejného obstarávania zrealizoval len búracie práce. Skončili v októbri a v júni s ním radnica ukončila dohodu. „K dohode o ukončení zmluvy sa pristúpilo z dôvodu neplnenia harmonogramu prác zo strany zhotoviteľa,“ uviedla hovorkyňa Prešova Terézia Rácová.

Oslovili sme aj spoločnosť Eurobau. Informácie nám jej konateľ poskytol v telefonickom rozhovore. Stavbu zastavili, pretože sa ukázali práce navyše, požadovali podpísanie dodatku k nim a navýšenie sumy o infláciu. Krokom radnice ostal konateľ zaskočený najmä potom, čo mesto jeho požiadavky prijalo. Poslanci mesta upozorňujú, že ide o citlivú záležitosť.

„Táto situácia nás všetkých naozaj veľmi mrzí, keďže sa jedná o ohrozenú skupinu obyvateľov. Preto veľmi dúfame, že v najbližšom možnom čase sa nájde zhotoviteľ,“ uviedla mestská poslankyňa a podpredsedníčka komisie mestského zastupiteľstva pre sociálne veci a zdravotnú starostlivosť Eva Lipková.

Radnica plánuje do konca týždňa pripraviť podklady na nové verejné obstarávanie. „S tým, aby sme boli schopní na septembrovom zastupiteľstve poslancom predložiť návrh na nového obstarávateľa,“ dodala hovorkyňa Prešova.

V novej budove má byť zázemie pre 40 seniorov a 20 zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny