Na hlavný obsah

Stovky ľudí zo Žehry protestovali po tom, čo NAKA zadržala a obvinila ich kandidáta na starostu

Protestujúci sa pred policajnou stanicou aj modlili.

Stovky ľudí zo Žehry protestovali po tom, čo NAKA zadržala a obvinila ich kandidáta na starostu
Na snímke protest. Foto: RTVS

Pred obvodným oddelením v Spišskej Novej Vsi sa v pondelok (5. 9.) podvečer zišli stovky ľudí z osady Dreveník v obci Žehra. Pred políciou protestovali potom, čo NAKA zadržala a obvinila ich kandidáta na starostu, Mariána Mižigára.

Stovky nespokojných prívržencov jedného z dvojice kandidátov na starostu Žehry dávali hlasne najavo, že nesúhlasia s uväznením Mariána Mižigara. Ten by mal v sobotu (2. 9.), v doplnkových voľbách zabojovať o post starostu obce so svojím menovcom Jozefom.

Protestom v Žehre sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Nevinný človek je tu, čo najskoršie aby bol prepustený Marián Mižigár,” povedal obyvateľ osady Dreveník v obci Žehra. 

“Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie osobe M. M. za prečin volebnej korupcie. Mal viacerým osobám poskytnúť úplatok vo výške 100 eur za to, aby mu dali svoj hlas a zároveň im mal prisľúbiť ďalšiu finančnú hotovosť, ak mu po hlasovaní ukážu fotku hlasovacieho lístka v jeho prospech,” spresnila v telefonáte hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Mali so sebou aj zásoby

Pred policajnou stanicou boli ochotní protestovať dovtedy, kým ich kandidáta na starostu nepustia na slobodu. Zásobili sa vodou a jedlom. 

“Kvôli jednému človeku, by toľko ľudí neprišlo, ale vieme, že je to slušný človek, že ideme bojovať za jedného človeka, lebo cudzí človek by nedokázal tak prísť. My chceme, aby to bolo spravodlivé, lebo spravodlivosť víťazí. Kým sa dá, budeme aj nocovať, kým nebude pán Mižigár prepustený,” zhodli sa obyvatelia osady.

Ako RTVS zistila, protest mal aj svoj duchovný rozmer. “Aj sa modlím. Budeme sa modliť, tu sú aj veriaci ľudia aj neveriaci. On nie je vinný,” dodali obyvatelia osady Dreveník. Ani modlitby, ani hlasné protesty zatiaľ nezmenili rozhodnutie o zadržaní Mižigára.

Spred spišskonovoveského obvodného oddelenia sa dav rozišiel krátko po 20-tej hodine večer. “Advokátka nám dala informáciu, že musíme ísť domov. Že tu nemôžeme byť do rána, že nočný kľud a potom by museli zasahovať kukláči,” opísal obyvateľ osady Ondrej Pokuta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny