Na hlavný obsah

Štvrtá výzva na obnovu rodinných domov: Novinkou je príspevok na úpravu komína či biomasový kotol

Viac informácií o výzve zverejnia v stredu.

Štvrtá výzva na obnovu rodinných domov: Novinkou je príspevok na úpravu komína či biomasový kotol
Snímka z rekonštrukcie domu. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nová výzva ministerstva životného prostredia na obnovu rodinných domov sa otvorí 9. októbra. Z plánu obnovy je na ňu vyčlenených 190 miliónov eur. O finančný príspevok môže požiadať desaťtisíc záujemcov.

Informoval o tom na utorkovom (5. 9.) brífingu generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Matej Kerestúr. Doplnil, že do štvrtej výzvy doplnili viaceré verejnosťou žiadané opatrenia.

Záujemcovia o finančné prostriedky na obnovu domov už podľa slov vicepremiérky Lívie Vašákovej môžu začať pripravovať všetky potrebné podklady. Aké to budú, sa potenciálni žiadatelia dozvedia v stredu (6. 9.) na webovej stránke výzvy.

Výzva by mala byť viac čitateľná a ľahko pochopiteľná pre všetkých. Pri príprave štvrtej výzvy sa snažili zapracovať pripomienky verejnosti z predošlých troch výziev. Podľa Vašákovej sa podarilo zefektívniť procesovanie žiadostí na SAŽP, čo zjednoduší a zrýchli prístup k príspevkom na obnovu rodinných domov.

Podmienky a novinky vo výzve

Podmienky štvrtej výzvy na obnovu rodinných domov sa veľmi nelíšia od tých pri tretej výzve. O príspevok na obnovu domu môžu požiadať fyzické osoby, ktoré vlastnia dom postavený pred rokom 2013. Podmienkou je tiež, že obnova má zabezpečiť úsporu primárnej energie aspoň 30 percent.

Výška príspevku na obnovu domu má pokryť 75 percent z celkových výdavkov. Nesmie však presiahnuť určitú výšku v závislosti od výslednej úspory energie. Príspevok môže dosiahnuť výšku maximálne 15-tisíc eur, a to v prípade, že sa obnovou rodinného domu dosiahne úspora primárnej energie 30 až 60 percent oproti stavu pred obnovou. V prípade, že sa podarí dosiahnuť úspora energie vyše 60 percent, príspevok na obnovu môže byť maximálne vo výške 19-tisíc eur.

Na žiadosť verejnosti rezort životného prostredia do štvrtej výzvy doplnil viaceré opatrenia, na ktoré môžu záujemcovia žiadať finančné prostriedky. Patrí medzi nich napríklad biomasový kotol na pelety, náklady na úpravu komína, batériové úložisko napojené na fotovoltiku aj separátna jednotková cena pre plochú strechu.

Cieľ výzvy

Cieľom celej výzvy s názvom Obnov dom, ktorá je financovaná z peňazí z plánu obnovy, je podľa Lívie Vašákovej obnoviť 25-tisíc rodinných domov na celom Slovensku. „Ako to bude úspešné závisí nielen od občanov, ale aj od procesovania žiadostí na Slovenskej agentúre životného prostredia,“ vysvetlila vicepremiérka.

Výzva je podľa ministra životného prostredia Milana Chrenka dôležitá najmä v čase energetickej a klimatickej krízy. Podpora obnovy starých budov a rodinných domov má zabezpečiť aj znižovanie emisií, zvyšovanie energetickej bezpečnosti Slovenska, ale aj priniesť nové pracovné miesta.

Téme sa v reportáži venoval aj redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika