Na hlavný obsah

Štyria astronauti sa vrátili na Zem po šesťmesačnej misii na obežnej dráhe

Ich kozmická loď SpaceX Dragon pristála v Atlantickom oceáne.

Štyria astronauti sa vrátili na Zem po šesťmesačnej misii na obežnej dráhe
Pristávací modul kozmickej lode Crew Dragon úspešne pristál vo vodách Atlantického oceána. Foto: TASR/AP

Štyria astronauti v pondelok (4. 9.) úspešne ukončili zostup z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Ich kozmická loď SpaceX Dragon pristála s pomocou padákov v Atlantickom oceáne východne od amerického štátu Florida. Oznámila to americká vesmírna agentúra NASA.

Tím Crew6 tvorili dvaja Američania, Stephen Bowen a Warren Hoburg, spolu s Rusom Andrejom Fedajevom a astronautom zo Spojených arabských emirátov Sultanom Al Neyadim. Posledných šesť mesiacov sa podieľali na výskumných projektoch na obežnej dráhe, pričom Al Neyadi sa stal aj prvým arabským astronautom, ktorý vystúpil do voľného vesmíru.

Štvorica odštartovala z ISS v nedeľu (3. 9.) po tom, ako sa ich návrat na Zem o deň oneskoril pre nepriaznivé počasie v oblastiach vyčlenených na pristátie. To sa napokon uskutočnilo niekoľko minút po polnoci floridského času (6.00 h SELČ). Astronauti krátko nato zamierili na pristátie na palube pripravenej lode.

Sedem astronautov na ISS

Na ISS je teraz sedem astronautov, informovala agentúra AP. Koncom augusta na orbitálnu stanicu dorazila štvorica zástupcov štyroch krajín: Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov.

Ďalšia výmena posádky je naplánovaná na tento mesiac. Očakáva sa, že sa vrátia dvaja Rusi a jeden Američan, ktorých pobyt na ISS bol odložený o rok pre poruchu na lodi Sojuz MS-22, ktorá ich mala dopraviť späť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet