Na hlavný obsah

Svetové osobnosti vyjadrili sústrasť s pozostalými po zemetrasení v Maroku, medzi nimi aj prezidentka SR

Zemetrasenie si vyžiadalo viac než 1 300 obetí.

Svetové osobnosti vyjadrili sústrasť s pozostalými po zemetrasení v Maroku, medzi nimi aj prezidentka SR
Poškodená stena historickej Mediny v Marrakéši. Foto: TASR/AP

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala kondolenčný telegram marockému kráľovi Muhammadovi VI. v súvislosti s ničivým zemetrasením, ktoré Maroko zasiahlo v nočných hodinách. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

V mene občanov Slovenskej republiky prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie. „Vaše Veličenstvo, v tejto pohnutej chvíli som myšlienkami s vami a želám vám a všetkým obyvateľom Maroka najmä mier, pokoj a bezpečie,“ uviedla Čaputová.

Sústrasť vyjadrili svetoví lídri

Africká únia (AÚ), lídri viacerých členských krajín EÚ, Ukrajiny, Ruska i Turecka taktiež v sobotu (9. 9.) vyjadrili sústrasť s pozostalými po marockom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo viac než 1 300 obetí. Informovala o tom agentúra AFP.

Predseda Komisie AÚ Moussa Faki Mahamat vyjadril úprimnú sústrasť marockému kráľovi Muhammadovi VI., obyvateľom krajiny i rodinám obetí.

„Zraneným želám rýchle uzdravenie,“ uviedol na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a dodal, že Ukrajina v týchto ťažkých chvíľach stojí pri Maroku. Tiež vyjadril sústrasť kráľovi i obyvateľom.

„Sme zdrvení desivým zemetrasením v Maroku,“ napísal na X francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Francúzsko je pripravené pomôcť s prvou pomocou,“ dodal. Solidaritu prejavil aj španielsky premiér Pedro Sánchez a takisto sľúbil Maroku podporu.

„V tejto náročnej hodine sme vo svojich myšlienkach s obeťami ničivého zemetrasenia,“ uviedol nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz.

Sústrasť vyjadril aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, či ruský prezident Vladimir Putin. „V Rusku zdieľame bolesť a smútok s priateľskými občanmi Maroka,“ uviedol Putin v odkaze kráľovi Muhammedovi VI. „Budeme našich marockých bratov v tejto náročnej hodine podporovať všetkými možnými spôsobmi,“ píše Erdogan na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet