Na hlavný obsah

Taiwanský kandidát na prezidenta chce za tehotenstvo rozdávať psy a mačky

Chce tak riešiť klesajúcu pôrodnosť.

Taiwanský kandidát na prezidenta chce za tehotenstvo rozdávať psy a mačky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taiwanská demografická kríza a prudko klesajúca pôrodnosť by sa dala vyriešiť tým, že vláda nastávajúcim rodičom bezplatne ponúkne mačku alebo psa. Podľa denníka The Guardian to vyhlásil miliardár Terry Kou, ktorý minulý týždeň vstúpil do prezidentského boja.

Sedemdesiatdvaročný zakladateľ Foxconnu, ktorý sa radí medzi významných dodávateľov spoločnosti Apple, minulý týždeň ohlásil, že sa bude uchádzať o post prezidenta ako nezávislý kandidát.

V piatok (1. 9.) Kou voličom, ktorí sa zhromaždili v chráme v Taiwane, povedal, že klesajúca pôrodnosť by sa dala vyriešiť tým, že sa budúcim rodičom daruje domáce zvieratko.

Taiwan má jednu z najnižších pôrodností na svete, čo mnohí ľudia odôvodňujú vysokými životnými nákladmi, ťažkou dostupnosťou starostlivosti o deti a očakávaniami súvisiacimi s tradičným rozdelením úloh medzi pohlaviami. Rýchle starnutie populácie ohrozuje hospodárstvo a armádu tejto ostrovnej krajiny, ktorú Čína považuje za jednu zo svojich provincií a hrozí jej vojenským zásahom, ak vyhlási nezávislosť.

V poslednom čase ale prudko pribudlo ľudí, ktorí si zaobstarali domácich miláčikov. Z toho sa môže usudzovať, že mnoho párov dáva prednosť zvieratám pred deťmi. Podľa Koua by však mohli mať motiváciu zvládnuť oboje naraz.

„Obstarajte si dieťa a ja vám dovolím vychovať ešte jedno domáce zviera,“ povedal podľa prekladu stanice Formosa TV. „Mačku, psa. Poroďte dve a ja vám dovolím adoptovať ďalších dvoch, „uviedol Kou. Na obstaranie domáceho zvieraťa Taiwančania nepotrebujú povolenie vlády. Kou povedal, že nedávno navštívil útulok a mal pocit, že by sa oba problémy mohli vyriešiť spoločne.

Kritika ochrancov zvierat

„Ak v budúcnosti nebude žiadna pôrodnosť, kto sa postará o našich chlpatých priateľov?“ povedal Kou novinárom po stretnutí s voličmi. „Takže som tieto dva problémy spojil dokopy. Nemôžete odo mňa, jedného človeka, čakať, že navrhnem kompletnú politiku pre každú maličkosť. Pridávať a násobiť lásku, to je môj cieľ, „dodal.

Návrh kritizovali niektorí vládni politici aj ochrancovia zvierat. Kou uviedol, že pri minulých prezidentských voľbách navrhoval vládne dotácie na náklady na výchovu detí do šiestich rokov, ale nebolo to realizované.

Kou cez víkend odstúpil z rady Foxconnu. Teraz musí do decembra nazbierať 290-tisíc podpisov, aby si zabezpečil nomináciu. Už teraz však podľa denníka otriasol prezidentským bojom, pretože je tretím opozičným kandidátom.

Podľa politických analytikov hrozí, že Kou ešte viac rozdelí hlasy voličov, ktorí nie sú členmi taiwanskej vládnej Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Jej kandidát a terajší viceprezident William Laj ale zatiaľ zostáva na čele predvolebných prieskumov so zhruba tretinovou podporou voličov.

Prezidentské voľby sa budú na Taiwane konať v januári budúceho roka. Terajšej prezidentke Cchaj Jing-wen v máji skončí druhé funkčné obdobie a o tretie sa už uchádzať nesmie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet