Na hlavný obsah

Takmer polovica Slovákov by si zvolila iný odbor, ako vyštudovala. Ak by ho vyberali znova, študovali by za lekárov

Niektorí ľutujú, že v mladosti sa toľko nezaujímali o štúdium.

Takmer polovica Slovákov by si zvolila iný odbor, ako vyštudovala. Ak by ho vyberali znova, študovali by za lekárov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Takmer polovica ľudí na Slovensku, 49 percent, by si dnes už vybrala úplne iný študijný odbor, než reálne v mladosti študovala. Ďalšia pätina populácie (19 percent) by sa rozhodla študovať trochu odlišný odbor.

Úplnú spokojnosť s výberom svojho študijného odboru uviedla tretina slovenskej populácie. Vyplýva to z júlového prieskumu agentúry Go4insight na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov vo veku 15 až 79 rokov.

„Ak by si Slováci mohli dnes opätovne vybrať študijný odbor, najčastejšie by si zvolili zdravotnícke povolanie – lekár, zdravotná sestra, lekárnik. Len tesne druhým najpopulárnejším odborom uvádzali programovanie a informačné technológie,“ priblížila agentúra. Nasleduje elektrotechnika, ekonómia, pedagogika a vzdelávanie.

Výber odboru sa vekom líši

Výber študijného odboru sa líši aj podľa veku. Najmladšie vekové kategórie, ktoré opustili brány škôl len nedávno, by si dnes v najväčšej miere zvolili študijné odbory so zameraním na IT a ekonómiu, manažment a účtovníctvo. Ľudia v strednom veku by si v súčasnosti zvolili zdravotnícke odbory, IT a elektrotechniku a oblasť práva. Najstaršie ročníky by dnes študovali zdravotnícke odbory, pedagogiku alebo stavebníctvo.

Slováci najviac ľutujú, že sa v škole nenaučili cudzie jazyky. V živote im chýbajú aj praktické zručnosti, znalosti z financií, ekonomiky a finančnej gramotnosti. Medzi ďalšie chýbajúce zručnosťami, ktoré sa Slováci v škole nenaučili, patrí práca s počítačom a ostatné IT zručnosti.

Približne päť percent Slovákov spätne ľutuje, že v mladosti prejavovali slabý záujem o štúdium vo všeobecnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko