Na hlavný obsah

Tipos extraliga: Košice začnú cestu za obhajobou proti nováčikovi, v Bratislave repríza vlaňajšieho štvrťfinále

V rámci prípravy sa najviac darilo hokejistom Popradu.

Tipos extraliga: Košice začnú cestu za obhajobou proti nováčikovi, v Bratislave repríza vlaňajšieho štvrťfinále
Na snímke hráči Košíc, Banskej Bystrice a Nových Zámkov. Foto: TASR, Facebook/HC 05 BB, HC Mikron Nové Zámky, koláž: RTVS

Najvyššia slovenská hokejová súťaž je späť. Tipos extraliga začne v piatok 15. septembra písať už svoju 31. kapitolu. Rovnako ako počas ostatných troch sezón do boja o Pohár Vladimíra Dzurillu zasiahne dvanásť mužstiev. Titul obhajujú HC Košice, nálepka nováčika patrí HC 19 Humenné.

Práve debutant si premiéru medzi slovenskou elitou odkrúti proti úradujúcim majstrom. Vlani sklamaní Bratislavčania zas doma privítajú svojho kata z Michaloviec. Na premožiteľa z kvalifikácie o play-off narazia aj Popradčania, ktorým príprava vyšla takmer dokonale.

Kto bude tentokrát dvíhať nad hlavu víťaznú trofej zistíme najneskôr 30. apríla. Kto vstúpi do novéha ročník pravou nohou a pripíše si prvé body zistíme už v piatok (15. 9.), kedy pôjdu do hry všetci účastníci ligy. Kto si s kým zmeria sily a ako sa počas leta darilo jednotlivým mužstvám sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Repríza štvrťfinále na úvod

HC Slovan Bratislava – HK Dukla Ingema Michalovce

Žreb prvého kola proti sebe postavil celky, ktoré spolu vlani zviedli štvrťfinálový súboj. Spokojnejší z neho po šiestich dueloch vyšli Michalovčania, veľké sklamanie nastalo po vypadnutí a konečnej piatej priečke na Slovane. Vedenie klubu z hlavného mesta preto viditeľne prekopalo káder, zmeny neobišli ani Michalovčanov.

Počas leta odohrali Slovanisti osem prípravných duelov, z ktorých vyšli ako víťazi trikrát. Zemplínčania vykorčuľovali na ľad deväťkrát, úspešnejší ako súper boli štyrikrát.

Mimoriadne dôležité je však spomenúť súperov, ktorým čelili. Kým východniari sa postavili proti mužstvám zo slovenskej extraligy (Poprad, Liptovský Mikuláš), českej prvej ligy (Frýdek-Místek, Vsetin a Prostějov) a poľskej najvyššej súťaže (Krakow) , Slovanisti vykorčuľovali proti tímom z českej Tipsport extraligy (Brno), švajčiarskej National League (Fribourg), nemeckej DEL (Düsseldorf a Bremerhaven) a nadnárodnej ICE HL (Bolozono, Graz a Black Wings Linz).

Zverenci Jana Pardavého strelili dokopy 23 gólov, inkasovali tridsaťkrát. Najvyššie víťazstvo zaznamenali doma proti rakúskemu Grazu (8:0), najvyššiu prehru im uštedril švajčiarsky Fribourg (9:1).

Štvrté mužstvo vlaňajšieho ročníka skórovalo do súperovej siete 38-krát, puk z tej vlastne vyťahovalo 31-krát. Najpresvedčivejšia výhra sa zrodila proti poľskému Krakowu (4:0), najvýraznejší neúspech proti Vsetínu. Slovan aj Michalovce ťahali rovnako za kratší koniec v posledných štyroch prípravných stretnutiach.

Trenčania v závere pohoreli trikrát v rade

HC ‘05 Banská Bystrica – HK Dukla Trenčín

Rovnako ako vlani, aj tentokrát začnú Bystričania púť extraligou na domácom ľade a Trenčania vycestujú von. A rovnako sa oba celky nenaladili v príprave na najvyššiu slovenskú súťaž víťazne.

Obidve mužstvá odohrali sedem zápasov. Bystričania sa na meraní síl dohodli dvakrát s Novými Zámkami, dvakrát s prvoligovou Žilinou a tromi českými prvoligistami Prostějovom, Jihlavou a Kolínom. Ešte v úvode prípravy sa v polovici augusta doma postavili proti českému extraligistovi HK Mountfield.

Práve klub z Hradca Králové uštedril baranom najvyššiu prehru v pomere 6:1. Najvyššie víťazstvo dosiahli zverenci hlavného trénera Douga Sheddena proti vlaňajšiemu štvrťfinalistovi českej Chance ligy z Jihlavy 7:3. V konečnom súčte zaznamenal klub zo stredu republiky štyri prehry a tri triumfy.

Rovnako ako Slovan a Bystrica, aj Trenčania sa v rámci prípravy vyhli konfrontáciám so slovenskými extraligistami. Až na jednu výnimku (Žilinu) stavilo vedenie vojakov vyslovene na českých protivníkov – jedného účastníka Tipsport extraligy (HC Olomouc) a prvoligistov (Zlín, Vsetín a Frýdek-Místek).

Proti vlaňajšiemu štvrťfinalistovi českej najvyššej súťaže zaznamenali červeno-čierni najvyššiu prehru i výhru v príprave. Najskôr sa koncom augusta doma tešili z triumfu 5:1, z odvety a zároveň posledného duelu pred ostrým štartom ligy si však priniesli prehru 7:1. Trenčanov určite nepotešila ani prehra s prvoligovou Žilinou 3:5. Suma sumárom, hráči spod hradu Matúša Čáka zvíťazili v príprave len dvakrát, päťkrát ťahali za kratší koniec.

Súboj majstrov v Košiciach

HC Košice – HC 19 Humenné

Rovnako ako tomu bolo pred dvomi rokmi, keď majstrovský Zvolen hostil Spišskú Novú Ves, aj tentokrát sa v prvom kole proti sebe postaví úradujúci majster a nováčik. Obaja extraligisti majú k sebe nielen geograficky pomerne blízko – Košičania v minulosti posielali menej vyťažených hráčov práve do, v tom čase prvoligového, Humenného.

Obe mužstvá z východu si navyše zmerali sily aj počas tohto leta. V oboch prípadoch odišli ako víťazi oceliari, humenské levy dokonca obhajcom titulu nedokázali streliť ani gól.

Letné obdobie Košičanov pozostávalo z troch klasických prípravných duelov, účasti na Tatranskom pohári a Lige majstrov. Už spomínané dve stretnutia s Humenným a Spišskou Novou Vsou zverenci Dana Cemana zvládli. Úspešní boli aj proti fínskej SaiPe na Tatranskom pohári. Na rovnakom turnaji bol vo finále nad ich sily domáci Poprad.

V Lige majstrov sa Košičanom zatiaľ nepodarilo bodovať a v tabuľke im patrí predposledná priečka. Nad ich sily bol majster (Servette) aj vicemajster (Biel) švajčiarskej najvyššej súťaže, majster Nemecka z Mníchova aj štvrťfinalista švajčiarskej National League Rapperswill. Košičania dovedna strelili 21 gólov, inkasovali 23-krát. Bilancia hráčov z metropoly východu je teda nasledovná: päť víťazstiev a štyri prehry.

HC Košice
Na snímke gólová radosť hráčov Košíc.Foto: TASR

V porovnaní s Košicami videli v Humennom mužstvá podstatne nižšieho kalibru. Dovedna odohrali zverenci ruského trénera Andreja Parfenova deväť zápasov, z toho tri v rámci Slovenského pohára, v ktorom boli spolu s Novozámčanmi jedinými zástupcami extraligy.

V A-skupine sa porovnali s prvoligovými mužstvami a chuť víťazstva okúsili len raz s Kežmarkom, Prešov a AquaCity Pikes boli nad ich sily. Mrzieť ich môže aj prehra v jedinej medzinárodnej konfrontácii s poľským Sanokom. Víťazstvo, ktoré stojí za pozornosť zaznamenali proti vicemajstrovi zo Zvolena, ktorého zdolali na jeho ľade 7:4. Prípravu ukončili s bilanciou 3 výhry a 6 prehier, 21 strelených a 30 inkasovaných gólov.

Mikuláš odštartuje novú éru proti vicemajstrovi

HK 32 Liptvoský Mikuláš – HKM Zvolen

Na Liptove došlo počas leta k najvýraznejším zmenám. Klub prevzal nový majiteľ Róbert Ľupták, ktorý predtým stál na čele Prešova a Detvy. Z minulého ročníka ostalo na severe Slovenska len kvarteto hráčov, a tak nové vedenie muselo postaviť nové mužstvo. Z nových mien najviac zaujal príchod Martina Réwaya i kontroverzného Mitchella Millera.

V rámci prípravy odohrali Liptáci osem zápasov. Za súperov si zvolili výbery zo slovenskej najvyššej súťaže, Tipos SHL a privítali aj účastníka Poľskej hokejovej ligy. Jediné dva triumfy sa im podarí zaznamenať proti Michalovciam a Humennému. MMKS Podhalie, prvoligová Žilina, nováčik z Humenného boli nad ich sily. Zverenci Juraja Faitha prekonali súperových brankárov len 18-krát, čo je zo všetkých extraligistov v príprave najmenej. Puk zo siete lovili 27-krát.

Zvolenčania vstúpia do sezóny ako vicemajstri a tím, ktorý ako jediný dokázal počas posledných troch ročníkov vybojovať rovnaký počet cenných kovov. Štvrtý ročník na striedačke navyše začne dvojica Peter Oremus a Andrej Kmeč, čo nie je v našich končinách častým javom. V hráčskom kádri taktiež nastalo minimum zmien.

Na snímke hlavný tréner Zvolena Peter Oremus, Foto: TASR

Vyladiť tú najlepšiu formu pred ligou sa rytieri pokúsili v deviatich zápasoch, z ktorých odišli šesťkrát ako šťastnejší, trikrát museli sklopiť hlavu. Za nevydarený duel z pohľadu Zvolena môžeme označiť hneď ten úvodný proti Humennému (4:7) a meranie síl s českým prvoligistom HC Frýdek-Místek na domácom Memoriáli Pavla Zábojník, ktorý Stredoslováci po víťazstve nad poľským tímom GKS Tychy napokon vyhrali. Do zápasu proti Frýdku však zasiahli prevažne hráči zvolenskej farmy zo Žiaru nad Hronom. 

Následne trojnásobný majstri republiky stavili už len na konfrontácie s účastníkmi českej prvej ligy. Rozdielom triedy si poradili z nováčikom českej Chance ligy Znojmom (6:0), štvorgólovým rozdielom padol Vsetín (7:3). Zvolenčania celkovo rozvlnili sieť za súperovým brankárom 36-krát, prekonaní boli 31-krát, čo z nich robí tím, ktorý z extraligistov najviac gólov rozdal a zároveň aj inkasoval.

Poprad ovládol prípravu

HK Nitra – HK Poprad

Po Slovane a Michalovciach uvidíme v prvom kole aj reprízu vlaňajšieho predkola play-off, v ktorom sa stretnú Nitrania a Popradčania, pričom vlani vyšli zo súboja spokojnejší Západoslováci.

V celkovom bilancovaní sezóny napokon nebol spokojný ani jeden tím, keďže ich umiestenia boli ďaleko za očakávaniami. Majstri Slovenska z roku 2016 obsadili konečnú ôsmu priečku, kamzíci skončili ešte o stupienok nižšie. Dalo sa preto očakávať, že v kabínach dôjde k zmenám, čo sa aj stalo.

Ak hodnotíme doterajšiu prípravu, tak tá sa kamzíkom vydarila najviac zo všetkých extraligistov. V siedmich zápasoch zaváhali len raz. Zverenci nového českého kouča Aleša Tottera vyhrali aj domáci Tatranský pohár, na ktorom pokorili úradujúcich majstrov Česka a Slovenska – Třinec (4:0) a Košíce (4:2). Okrem toho triumfovali dvakrát nad Krakowom, jedenkrát zdolali Spišskú Novú Ves a Michalovce. V siedmich stretnutiach inkasovali len 15 gólov, čo je najmenej zo všetkých 12 mužstiev. Ruky nad hlavu dvíhali 27-krát.

Na rozdiel od Popradčanov, Nitrania stavili až na jednu výnimku na medzinárodné konfrontácie. Dvakrát sa postavili proti českým prvoligistom Vsetínu a Jihlave, dva razy si skrížili hokejky aj s účastníkom nadnárodnej ICE HL rakúskym Grazom. V oboch prípadoch dokázali poraziť len Vsetín.

Na turnaji v Grazi im ku koncu prípravy uštedril prehru 2:6 účastník nemeckej DEL Norimberg. Suverénne najvyššie víťazstvo zaznamenali zverenci Antonína Stavjaňu proti prvoligovým Topoľčanom. V improvizovanom dueli, ktorý sa hral štyrikrát po 15 minút, strelili až trinásť gólov. Celkovo ich v príprave dali až 32, prekonaní boli 21-krát.

Spišiaci do tretice na klzisku súpera

HC Mikron Nové Zámky – HK Spišská Nová Ves

Rovnako ako minulý aj predminulý rok, Spišiaci opäť vstúpia do nového ročníka zápasom na klzisku súpera. Zopakovať, prípadne ešte vylepšiť, historické bronzové umiestnenie bude náročné, čo si uvedomujú aj na Spiši. Na ceste za dobrým výsledkom sa budú spoliehať na káder, ktorý prešiel len drobnými zmenami.

Nielen Spišiaci, ale aj Novozámčania vlani dosiahli historicky najlepšie umiestnenie v najvyššej slovenskej súťaži. Hoci sa v novembri dokázali vytiahnuť až na úplné čelo tabuľky, po štvrťfinálovej prehre so Zvolenom sa museli uspokojiť so šiestou priečkou.

Zverenci českého trénera Vlastimila Wojnara odohrali osem prípravných stretnutí. Z extraligistov ich preverili Košice a Poprad, ktorým podľahli až po predĺžení. Z medzinárodných konfrontácii vyšli vždy víťazne. V domácej Spiš aréne porazili poľské tímy Sanok a Krakow i maďarský DEAC. Na turnaji vo francúzskom Nice prevýšili Marseille, domácemu Nice však podľahli. V generálke pred Tipos extraligou zaznamenali najdominantnejší triumf, keď si poradili z Kežmarkom pohodlne 11:2.

Na snímke brankár Spišskej Novej Vsi Filip Surák počas prípravného zápasu. Foto: Facebook/HK Spisska Nova Ves

Spolu s Humenným sú Nové Zámky jediní dvaja extraligisti, ktorí sa prihlásili do Slovenského pohára. Rovnako ako východniari, ani býci si o trofej nezahrajú, keďže v skupine obsadili druhé nepostupové miesto, a to aj napriek tomu, že porazili Topoľčany a Nové Zámky.

V štyroch medzinárodných konfrontáciách zaznamenali vyrovnanú bilanciu s dvomi prehrami a dvomi výhrami. V prvých dvoch zápoleniach sa zrodili prehry s účastníkom ICE HL Linzom a českou prvoligovou Porubou. Na druhej stráne výhry zaznamenali proti maďarskému Fehérváru a viedenskému Capitals pôsobiacemu v ICE HL. Na domácu súťaž sa naladili víťazne po tom, čo zdolali Banskú Bystricu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport