Na hlavný obsah

Trhové ceny energií sú naďalej extrémne vysoko. Vláda schválila návrh opatrení na pomoc domácnostiam

Návrh pripravilo ministerstvo hospodárstva.

Trhové ceny energií sú naďalej extrémne vysoko. Vláda schválila návrh opatrení na pomoc domácnostiam
Na archívnej snímke človek ukazuje na elektromer. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pripravilo návrh opatrení vo všeobecnom hospodárskom záujme na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny na Slovensku v roku 2024.

Cieľom návrhu, ktorý v stredu (13. 9.) schválila vláda, je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny na odberateľov z domácností. Cena elektriny by sa tak v budúcom roku nemala výraznejšie meniť.

Trhové ceny energií sa v roku 2023 podľa MH naďalej pohybujú v extrémne vysokých a volatilných hodnotách. Spôsobuje to vplyv viacerých geopolitických faktorov.

„Vzhľadom na to, že trhová cena elektriny v roku 2023 vstupuje do vzorca na výpočet jej ceny pre zraniteľných odberateľov na rok 2024, očakáva sa, že bez prijatia vhodných opatrení by týchto odberateľov zasiahol nárast cien elektriny,“ uviedlo MH v predkladacom návrhu.

Štát by mal vziať na vedomie rokovania so Slovenskými elektrárňami

Vláda by mala podľa materiálu vziať na vedomie prebiehajúce rokovania o zmluve medzi štátnymi orgánmi SR a spoločnosťou Slovenské elektrárne.

„Zmluvou by sa mala zabezpečiť výroba a dodávka elektriny v objeme 5,79 terawatthodiny (TWh) zvýšenom o ďalších 0,03 TWh za každý kalendárny mesiac roka 2024 nasledujúci po mesiaci, v ktorom dôjde k spusteniu do prevádzky jadrového zdroja EMO3 (tretieho bloku Mochoviec, pozn. red.), za cenu 61,2077 eura za megawatthodinu na rok 2024,“ uviedlo MH.

Minister hospodárstva Peter Dovhun by podľa návrhu mal do 15. septembra uložiť výrobcom elektriny v zariadeniach na výrobu elektriny z jadrového paliva povinnosti vo všeobecnom hospodárskom záujme a určiť podmienky, za ktorých sa tieto povinnosti majú plniť.

„Materiál a nariadenie, ktoré súvisí so všeobecným hospodárskym záujmom, je konkrétnym krokom, aby sme dostáli svojho slova, to znamená, aby sme zabezpečili silovú časť elektriny a jej cenu na budúci rok v tej výške 61,20 eura,“ povedal Dovhun po rokovaní vlády.

Aká by mala byť konkrétna cena elektriny pre regulovaných odberateľov v budúcom roku však nespresnil s tým, že okrem ceny silovej elektriny do výpočtu koncovej ceny vstupujú aj ďalšie poplatky, ktorých výška sa zatiaľ nestanovila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika