Na hlavný obsah

Tri prešovské internáty majú za sebou rozsiahlu modernizáciu, študenti majú o ubytovanie veľký záujem

Robotníci odišli z internátov len pred pár dňami.

Tri prešovské internáty majú za sebou rozsiahlu modernizáciu, študenti majú o ubytovanie veľký záujem
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Študenti sa vracajú do univerzitných mestečiek. Prví už obsadzujú kapacity na internátoch. Napríklad v Prešove zrekonštruovali tri budovy. Aj napriek tomu univerzita študentom ceny za ubytovanie nezvýšila.

Robotníci odišli z internátu len pred pár dňami. Vystriedajú ich študenti. Vynovili exteriér aj interiér. Internát má nový nábytok aj vybavenie. Študenti budú mať aj viac súkromia.

„Bola jedna spoločná chodba, kde boli sociálne zariadenia a sprchy, to je už minulosťou. Aktuálne všetky bunky majú vlastné sociálne zariadenie,“ povedala hovorkyňa Prešovskej univerzity Anna Polačková.

Modernizácii internátov v Prešove sa venovali redaktorky RTVS Nikoleta Ferková a Diana Murdziková:

Zmodernizovali aj vstup do internátov. „Pribudli turnikety, priložia čipovú kartu a vstup bude elektronický,“ dodala Polačková.

Univerzita si od rekonštrukcie sľubuje nižšie náklady. „Predpokladáme mieru úspor na tepelnom hospodárstve minimálne vo výške 50 percent,“ ozrejmil prorektor pre stratégiu a rozvoj Prešovskej univerzity Peter Adamišin.

Veľký záujem o internáty

Záujem o ubytovanie na internátoch je veľký. Za privát zaplatia študenti v Prešove o približne 200 eur viac.

„Ročne máme v priemere 2 500 až 2 600 žiadostí, pričom kapacita lôžok je 1871 to znamená, že viac ako 600 žiadateľov je neuspokojených,“ spresnila Polačková.

Vzhľadom na vysoký dopyt po študentskom ubytovaní ceny nájmov v Prešove rastú. „Hľadajú si nehnuteľnosti na prenájom do výšky 500 eur za mesiac, čo je pre nich prijateľná suma ak sú dvaja,“ uviedla odborníčka na trh s nehnuteľnosťami Jana Marková.

Za privát v Košiciach zaplatia študenti v priemere o 300 eur viac. Zvýšili sa aj poplatky na košických internátoch. Napríklad za ubytovanie na internáte Technickej univerzity na ulici Boženy Nemcovej študenti zaplatia namiesto 170 eur po novom 223 eur za štvrťrok.

Správca internátu na Medickej ulici v Košiciach zvažuje, že zvýši ceny od budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny