Na hlavný obsah

Tunisko odmietlo návštevu delegácie Európskeho parlamentu, zakázali im vstup do krajiny

Do Tuniska mali prísť členovia výboru EP pre zahraničné veci.

Tunisko odmietlo návštevu delegácie Európskeho parlamentu, zakázali im vstup do krajiny
Ilustračný obrázok. Foto: Pexels

Tunisko zakázalo členom delegácie Európskeho parlamentu vstup na svoje územie po tom, ako niektorí europoslanci kritizovali dohodu, ktorú Brusel uzavrel s Tunisom v záujme zastavenia nelegálnej migrácie. Informovala o tom agentúra AFP.

Do tejto severoafrickej krajiny mali vo štvrtok (14.9.) zamieriť členovia Výboru EP pre zahraničné veci. Avšak v liste, do ktorého mala možnosť nahliadnuť AFP, tuniské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že zákonodarcom nepovolia vstup do krajiny pre „viaceré výhrady“ k návšteve.

Europoslanec a člen delegácie Mounir Satouri toto rozhodnutie označil za prekvapujúce. „Nikdy za uplynulých najmenej 20 rokov si nejaká vláda nedovolila odmietnuť oficiálnu delegáciu Výboru pre zahraničné veci a povedať, že aj keby sme cestu podnikli, na hraniciach nás vrátia naspäť,“ povedal.

Europoslanci Tunisko kritizovali

EÚ a Tunisko v júli podpísali memorandum o porozumení o strategickom a komplexnom partnerstve, ktoré má posilniť spoluprácu v oblasti migrácie. Eurokomisia na jej základe začne tejto severoafrickej krajine zápasiacej s hospodárskou krízou poskytovať finančnú pomoc v celkovej výške 900 miliónov eur.

Výmenou za finančnú pomoc by Tunisko malo razantnejšie zasahovať proti prevádzačom a nelegálnej migrácii, aby sa znížili počty ľudí, ktorí sa z tejto krajiny vydávajú smerom do Európy.

Ľavicoví europoslanci však tento týždeň kritizovali EÚ za to, že uzavrela dohodu s čoraz autoritatívnejšou tuniskou vládou. Tú obviňujú zo zlého zaobchádzania s migrantmi zo subsaharskej Afriky.

Európska komisia v parlamente dohodu obhajovala s tým, že posilnenie spolupráce s týmto kľúčovým africkým partnerom je v záujme EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet