Na hlavný obsah

Ukrajina by sa mohla rozdeliť podobne ako Kórea. Vojna by sa v tom prípade nemusela nikdy oficiálne skončiť

Myslia si to zahraniční analytici aj akademici.

Ukrajina by sa mohla rozdeliť podobne ako Kórea. Vojna by sa v tom prípade nemusela nikdy oficiálne skončiť
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajina nemusí byť jedna, ale dve. Naši východní susedia sa boja, že vojna sa môže skončiť rozdelením územia podobne ako na Kórejskom polostrove.

Podľa španielskeho denníka El País sa čím ďalej, tým viac tamojších aj zahraničných politikov a univerzitných akademikov domnieva, že ak ani jedna strana nenakloní misku váh na svoju stranu na bojisku, vyčerpanie a medzinárodný tlak môžu viesť k ukončeniu bojov roztrhnutím územia.

Jedna slobodná, pripojená k medzinárodným inštitúciám a zoskupeniam a druhá, de facto, anektovaná Ruskom. Navyše vojna by sa tak formálne nikdy nemusela skončiť. Rusko okupuje 18 percent ukrajinského územia. Pripomína El País. Dodáva, že frontová línia sa za rok takmer nepohla.

Ukrajina sa ešte pokúša zmeniť rovnováhu na fronte. Jej politické aj vojenské vedenie žiada na operácie viac času. Korešpondent denníka si však všíma detaily z nedávnych rozhovorov s prezidentom Zelenským. Napríklad aj v tom pre týždenník Economist, z ktorých cítiť, že medzinárodné spojenectvá sú krehké a intuícia mu našepkáva, že v zákulisí sa už dejú veci.

Predpokladajú sa viaceré scenáre

El País rozoberá štyri. Kórejský scenár by bol súčasťou druhej možnosti, teda, že keď bude Ukrajina donútená k prímeriu a odstúpi územie, hnev jej obyvateľov povedie k tomu, že sa tam k moci dostanú ultranacionalistické skupiny a krajina sa zmení na autokraciu.

Naša krajina sa obáva práve tohto scenára. El País sa odvoláva na rozhovor s poradcom slovenského ministerstva zahraničných vecí, bez toho, aby ho denník menoval. Aj v USA sú akademici, ktorí Ukrajine naznačujú, že nie je čas vyhrať vojnu, ale vyhrať trvalý mier a kórejský model je podľa nich ten najmenej zlý.

Víťazstvom by teda mohol byť vstup Ukrajiny do EÚ, ak sa to dá tak povedať. El País pripomína, že Cyprus je príkladom toho, že sa to dá.

Existuje aj izraelský model, podľa ktorého sa Ukrajina vyzbrojí, aby pre svojho východného suseda pôsobila odstrašujúco, ale pre svojich ľudí bezpečne. Najmä ak bude mať protivzdušnú obranu a jej mestá sa tak budú môcť rozvíjať bez obáv z útokov. Podľa niektorých je takýto plán otázny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet