Na hlavný obsah

Ukrajinci prelomili ruskú obrannú líniu, tvrdí ukrajinský generál. Protiofenzíva pokračuje ďalej

Vojaci teraz smerujú na druhú obrannú líniu.

Ukrajinci prelomili ruskú obrannú líniu, tvrdí ukrajinský generál. Protiofenzíva pokračuje ďalej
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily po týždňoch usilovného odmínovania rozhodujúcim spôsobom prelomili prvú ruskú obrannú líniu pri Záporoží, povedal britskému nedeľníku The Observer jeden z najvyššie postavených ukrajinských generálov Oleksandr Tarnavskyj, ktorý má na starosti protiofenzívu na juhu krajiny.

Armáda podľa neho teraz očakáva rýchlejšie územné zisky pri postupe na slabšiu druhú líniu, ktorú na juhu Ukrajiny ruskí okupanti vybudovali.

„Teraz sa nachádzame medzi prvou a druhou ruskou obrannou líniou,“ uviedol Tarnavskyj niekoľko dní po tom, čo Kyjev oznámil symbolické víťazstvo, keď znovudobyl obci Robotyne.

Tarnavskyj odhadol, že Rusko venovalo 60 percent svojho času a zdrojov na vybudovanie prvej obrannej línie a iba po 20 percent na druhú a tretiu líniu. Moskva neočakávala, že by sa ukrajinské sily mohli dostať cez.

Teraz, keď sme prelomili mínové pole, stratili Rusi veľkú časť svojej výhody. „Medzi prvou a druhou líniou obrany je veľmi veľký rozdiel,“ dodal Tarnavskyj.

Rozsiahle mínové pole zastavilo ukrajinské jednotky na niekoľko týždňov, zatiaľ čo vojaci pomaly pešo čistili útočnú trasu. Ruské jednotky zatiaľ „len stáli a čakali na ukrajinskú armádu“, uviedol generál.

Spomalenie spôsobili míny

Podľa agentúry AFP sa zdá, že rozhovor je súčasťou ukrajinskej snahy rázne odmietnuť kritiku zaznievajúcu z niektorých miest na Západe, podľa ktorej je protiofenzíva začatá v júni s cieľom získať späť územie dobyté Moskvou príliš pomalá. Kritiku v posledných dňoch odmietli aj prezident Volodymyr Zelenskyj či minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Zdanlivo pomalý vojenský pokrok počas leta posilnil hlasy, ktoré vyzývali na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o ukončení vojny. Tento postoj ostro odmietli na Ukrajine, kde sa mnohí domnievajú, že iba úplná porážka Ruska zabráni ďalšej invázii.

Tarnavskyj vysvetlil, že ukrajinská armáda sa zdržala v protiofenzíve, pretože „strávila viac času, než sa očakávalo, odmínovaním územia“ obsadených Rusmi. „Evakuácia zranených pre nás bola, žiaľ, ťažká. A to tiež skomplikovalo náš postup,“ dodal a priznal, že Kyjev utrpel značné straty.

Tarnavskyj kritiku tiež odmietol s tým, že radšej hodnotí prácu, až keď je hotová, a poďakoval Spojenému kráľovstvu a ďalším spojencom za podporu vo forme výcviku a zbraní, vrátane tankov.

„Nepriateľ čerpá svoje rezervy nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku. Skôr alebo neskôr Rusom dojdú ich najlepší vojaci. To nám dá príležitosť zaútočiť na nich viac a rýchlejšie,“ povedal generál. „Všetko ešte len príde,“ dodal.

Na otázku o pomalom postupe pri prelamovaní ruských línií v ďalšej ofenzíve ďalej na východ pozdĺž obrannej línie nepriateľa odpovedal, že má iné ciele. Dodal, že Ukrajina pripravuje ďalšie prekvapivé ofenzívy, aby vyčerpala sily Moskvy.

„Čím bližšie sme k víťazstvu, tým je to ťažšie. A prečo to tak je? Pretože, žiaľ, strácame našich najsilnejších a najlepších vojakov,“ vysvetlil. „Teraz sa musíme sústrediť na určité oblasti a dokončiť prácu. Bez ohľadu na to, aké je to pre každého z nás ťažké, „dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet