Na hlavný obsah

Ukrajinskej protiofenzíve prischol prívlastok „pomalá“. Dôvodov je viac, ukrajinský portál píše o začarovanom kruhu

Problémom je aj kvantitatívna prevaha Ruska.

Ukrajinskej protiofenzíve prischol prívlastok „pomalá“. Dôvodov je viac, ukrajinský portál píše o začarovanom kruhu
Ukrajinskí vojaci v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

V súvislosti s ukrajinskou protiofenzívou sa zaužíval prívlastok “pomalá”, avšak experti tvrdia, že Kyjev postupuje primerane a svet nemá očakávať rýchly vývoj udalostí na štýl hollywoodskych filmov. Protiofenzívou sa zaoberal ukrajinský portál New Voice, podľa ktorého má toto tempo svoje dôvody.

Na ukrajinskom fronte prevláda napätie. Kyjev prešiel od obrany ku komplexným operáciám a snaží sa prelomiť líniu frontu na viacerých miestach. Nejde to však tak rýchlo, ako by si mnohí želali, konštatuje na ukrajinskom portáli New Voice vojenský analytik Mikola Sungurovskij.

Podľa neho je za tým niekoľko dôvodov. Najväčším problémom sú pre ukrajinskú armádu obranné línie, ktoré si ruské sily vybudovali pozdĺž frontu. Západ dal Moskve de facto deväť mesiacov na to, aby si vybudovala zákopy a nastražila mínové polia. Ak by Kyjev dostal zbrane skôr, mohol by situáciu na fronte zvládnuť rýchlejšie, píše New Voice.

Druhým problémom je kvantitatívna prevaha Ruska. Aj keď má krajina čoraz väčší problém s verbovaním nových mužov, stále má veľkú prevahu. New Voice tvrdí, že nepomáha ani nedostatok zbraní a v neposlednej rade miestami pokrivkáva aj taktika Kyjeva. To naznačili aj viacerí uznávaní západní odborníci.

Ide však o začarovaný kruh. Západ podľa New Voice nedodáva dosť zbraní, lebo sa mu nepozdáva taktika Ukrajiny. Tá ale nevie zmeniť taktiku, ak nemá dostatok zbraní, dodáva ukrajinský portál na záver.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet