Na hlavný obsah

Ústava vďaka nadčasovosti a univerzálnosti platí aj po vyše 30 rokoch, tvrdí predseda ÚS Ivan Fiačan

Položila základ právneho systému na Slovensku.

Ústava vďaka nadčasovosti a univerzálnosti platí aj po vyše 30 rokoch, tvrdí predseda ÚS Ivan Fiačan
Zľava Ústava SR a predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Foto: TASR/koláž RTVS

Prijatie Ústavy Slovenskej republiky 1. septembra 1992 Slovenskou národnou radou položilo základ nielen právneho poriadku, ale aj slovenskej štátnosti, suverenity a demokratického usporiadania. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to uviedol Ústavný súd (ÚS) SR.

O kvalitnom základe právneho poriadku SR svedčí podľa ÚS jedna skutočnosť. A to, že aj po 31 rokoch, hoci so zmenami, stále platí tá istá ústava ako pri vzniku SR. „Jej nadčasové a univerzálne princípy sú stále aktuálne. A aj v tomto období poskytujú pevnú oporu tvorcom právnych predpisov, súdom, ktoré dohliadajú na jej dodržiavanie. No najmä všetkým ľuďom, ktorých základné práva a slobody sú jej pevným základom,“ uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan.

Význam a dôležitosť daného historického momentu v dejinách slovenského národa podčiarkuje aj fakt, že túto udalosť pripomína štátny sviatok. V duchu tejto udalosti sa na ÚS každoročne nesie celý september.

Dňa 20. septembra sa v spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v priestoroch ÚS uskutoční medzinárodná vedecká konferencia. Podujatie organizujú s akcentom na 30. výročie ÚS.

Deň otvorených dverí ÚS SR sa bude konať 28. septembra. Pri tejto príležitosti vyhlásila Kancelária ÚS literárnu súťaž. Témou bude „Recept na spravodlivejší svet“ a výtvarnú súťaž na tému „Farby spravodlivosti“ pre žiakov základných a študentov stredných škôl.

V rámci súťaže pre vysokoškolákov majú účastníci možnosť prezentovať svoje postrehy a názory vo forme eseje alebo odborného článku na tému „Význam a úloha Ústavného súdu počas 30 rokov jeho fungovania“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko