Na hlavný obsah

Úvodnú etapu Okolo Slovenska vyhral po dlhom úniku Cavagna, ktorý využil taktizovanie súperov

Cavagna sa zároveň obliekol do žltého dresu pre lídra pretekov.

Úvodnú etapu Okolo Slovenska vyhral po dlhom úniku Cavagna, ktorý využil taktizovanie súperov
Na snímke cyklistický tím tímu Soudal–Quick-Step pred prvou etapou na pretekoch Okolo Slovenska. Foto: TASR

Francúzsky cyklista Remi Cavagna triumfoval v úvodnej etape 67. ročníka Okolo Slovenska a získal žltý dres pre lídra pretekov. Jazdcovi stajne Soudal-QuickStep vyšiel dlhý únik na 172,7 km dlhej etapu so štartom a cieľom v Košiciach.

Na druhom mieste prišiel do cieľa s veľkou stratou Etiópčan Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural-Seguros RGA) a tretí skončil Dán Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep).

Cavagna sa dostal na čelo v bodovacej súťaži a získal aj červené číslo pre najbojovnejšieho pretekára, ktoré dostal za svoje takmer 50 km sólo. Najlepším Slovákom v etape bol Matúš Štoček.

Cavagna využil taktizovanie

Stredajšia etapa mala zvlnený charakter so štyrmi vrchárskymi prémiami. Prvé tri boli na úvodných 30 km a viacero cyklistov sa na nich snažilo odpútať. Aktívni ale boli hlavne jazdci world tímov.

Na prvých dvoch kopcoch sa to nikomu nepodarilo, no na Slanskom sedle (2. kat., 5,3 km, 4,7%) sa dostala do úniku veľmi silná skupina. Boli v nej Asgreen a Cavagna, Koen Bouwman a Milan Vader (Jumbo-Visma), Bruno Armirail a Stefan Küng (Groupama-FDJ), Davide Bais (EOLO-Kometa), Hailemichael, Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF), Bart Lemmen (Human Powered Health), Antoine Debons (Corratec), Jakub Otruba (ATT Investments), Urko Berrade Fernandez (Equipo Kern Pharma) a Davide de Cassan (Friuli ASD).

Na úvodných troch horských prémiách získal Vader 11 bodov a bol istý líder horskej súťaže po prvom dni. Pelotón sa snažil udržať vedúcu skupinu na dostrel, no tá mala po 40 km k dobru minútu a o ďalších 20 km sa jej náskok zdvojnásobil.

Po druhom výstupe na Slanské sedlo mala Asgreenova skupina náskok 20 s pred prenasledovateľmi, pričom pelotón strácal už priepastných 3:40 minúty a tak bolo jasné, že prišiel o šancu na etapový triumf.

Zaujímavú situáciu využil asi 51 km prd cieľom Cavagna. Ten nepotreboval na útok ani kopec, ale využil taktizovanie vo vedúcej skupine. Prišiel si sám až na rýchlostnú prémiu v Herľanoch a onedlho si vypracoval slušný náskok. Štyridsať km pred páskou mal k dobru minútu a 15 sekúnd.

V druhej skupine nechcel spolupracovať jeho tímový kolega Asgren, takže stíhanie manka viazlo. Cavagna je navyše skvelý časovkár a na nie príliš náročnom profile nemal problém udržať sa na čele. Okrem toho pozbieral body do zelenej súťaže na rýchlostných prémiách a v cieli. Druhý finišoval Hailemichael a tretí skončil Asgren.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport