Na hlavný obsah

V Česku môžu na jeseň chýbať lieky. Najmenej je penicilínu, susednej krajine poputujú lieky určené na slovenský trh

Dodá ich slovenský výrobca.

V Česku môžu na jeseň chýbať lieky. Najmenej je penicilínu, susednej krajine poputujú lieky určené na slovenský trh
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Česku rastú obavy, že sa do jesene nepodarí zabezpečiť kľúčové lieky potrebné v čase nárastu respiračných ochorení. Najväčším problémom je nedostatok penicilínu. Do konca septembra má do Česka doraziť 30-tisíc balení penicilínu od slovenského výrobcu. Ide o lieky určené pre slovenský trh.

Lieky by však na slovenskom trhu chýbať nemali. Podľa spravodajkyne RTVS v Prahe Kataríny Vítkovej má firma BB Pharma, ktorá lieky Česku dodá, má na Slovensku v oblasti penicilínových tabliet 85-percentný podiel na trhu. Má teda veľké zásoby, z ktorých len časť presunie do susednej krajiny

Informácie do štúdia priniesla spravodajkyňa RTVS v Prahe Katarína Vítková:

Česká republika má problém s dostupnosťou penicilínu, keďže tri firmy prerušili dodávky tohto liečiva do krajiny. Dôvodom má byť nízka regulovaná cena – český ústav pre kontrolu liečiv ju reguluje na 86 korún za krabičku, teda v prepočte menej ako tri eurá. Za túto cenu, najmä pre rastúce náklady, firmy odmietajú distribuovať toto liečivo do ČR.

Susedná krajina aktuálne hľadá možnosti, ako túto regulovanú cenu zvýšiť. Ide však o komplikovaný legislatívny proces, ktorý ústav pre kontrolu liečiv chce zavŕšiť k 1. októbru 2023.

Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek dlhodobo čelí kritike za výpadky liekov v krajine. Podľa niektorých novinárov sa obhajuje arogantne, avšak situáciu podrobne vysvetľuje. Tvrdí, že ide o „hystériu a paniku“, ktorú majú rozpútavať niektorí politici.

Priznáva, že sa štát pokúša riešiť. Balenia od slovenského dodávateľa sa nedostanú do každej lekárne, pretože súčasná legislatíva nepovoľuje distribútorom rovnomerné rozloženie dodávok. O tlaku ľudí, práve pre nedostatok liekov, hovoria aj majitelia lekární. Do budúcna by sa situácii mohli Česi vyhnúť novelou zákona o liekoch, ktorá už je v súčasnosti v snemovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet