Na hlavný obsah

V Košiciach vznikla petícia o premenovaní Námestia osloboditeľov

Niektorí sa chcú vrátiť k historickému názvu

V Košiciach vznikla petícia o premenovaní Námestia osloboditeľov
Námestie osloboditeľov v Košiciach. Foto: RTVS

Jedno z hlavných košických námestí možno zmení svoj názov. Námestie osloboditeľov chcú premenovať na Legionárske námestie. Autori petície mu chcú vrátiť historický názov zo začiatku 20.-teho storočia.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„V roku 1945 prišla sovietska armáda, obsadila našu krajinu, dostali sme sa do sovietskeho vplyvu. Boli sme síce formálne oslobodení, ale neboli sme slobodní,“ uviedol Peter Neuwirth, autor petície.

„Ak miestni poslanci rozhodnú kladne a zahlasujú za toto uznesenie a odporučia premenovanie tohto námestia, tak následne odstupujeme tieto podklady na mesto,“ povedal Igor Petrovčík, starosta MČ Košice – Staré Mesto.

„My vlastne tú historickú kontinuitu chceme udržať,“ dodal Neuwirth.

Názory obyvateľov Košíc na túto otázku sa líšia. Pre niektorých to celý život bolo Námestie osloboditeľov a vyhovuje im to takto. Iní by chceli, aby sa vrátil historický názov.

„Výraz oslobodenie na našom území má univerzálnu platnosť. Žiadame, aby Košice nezabudli na svojich osloboditeľov a ponechali súčasné pomenovanie námestia,“ uvádza text petície za zachovanie názvu.

„Každá zmena názvu ulice, názvu verejného priestoru nesie so sebou aj také polemiky tohto typu. Každá zmena názvu verejného priestoru, alebo každá zmena v rámci demokratickej spoločnosti by mala byť konsenzuálna,“ uzavrel Martin Pekár, vedúci katedry histórie FF UPJŠ v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny