Na hlavný obsah

V kraji zrušili desiatky liniek prímestských autobusov, ľudia majú problém: Dopravcovi vypadlo 60 vodičov

Vodičský preukaz na autobus v autoškole stojí vyše 4-tisíc eur.

V kraji zrušili desiatky liniek prímestských autobusov, ľudia majú problém: Dopravcovi vypadlo 60 vodičov
Dopravca preto od začiatku týždňa dočasne zrušil takmer 40 spojov. Foto: RTVS

V Nitrianskom kraji chýbajú vodiči autobusov. Za tých, ktorí odišli do dôchodku, nemajú náhradu. Dopravca tak dočasne zrušil v okresoch Nitra a Topoľčany 40 liniek prímestskej dopravy.

Obyvatelia Výčapu-Opatoviec v okrese Nitra cítia výpadky autobusových spojov. V linkách, ktoré zostali, sú často natlačení. Ľudia musia niekedy stáť na schodoch, dokonca sa už stalo, že plný autobus vôbec nezastavil. „Môj syn chodí do mesta do školy, zrušili spoj, tak sme mali veľký problém,“ hovorí obyvateľka Čechyniec.

V Čechynciach ľudia spisujú petíciu za obnovenie zrušených spojov. Adresujú ju dopravcovi a Nitrianskemu samosprávnemu kraju.

Téme sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Spoločnosti Arriva, ktorá v Nitrianskom kraji zabezpečuje prímestskú dopravu, vypadlo 60 vodičov. Dopravca preto od začiatku týždňa dočasne zrušil takmer 40 spojov.

„K mimoriadnemu nedostatku vodičov aktuálne prispela zmena zákona, ktorá umožnila zamestnancom zvýhodnený odchod do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov,“ vyjadril sa hovorca spoločnosti Arriva na Slovensku Peter Stach.

Pomoc hľadajú u ďalších dopravcov

Nitriansky samosprávny kraj urýchlene oslovuje ďalších dopravcov, s ktorými by dokázal zrealizovať nápravu vzniknutej krízovej situácie. Predseda Inštitútu verejnej dopravy Marek Modranský upozorňuje, že všetci dopravcovia na Slovensku majú problém s nedostatkom vodičov a že ich priemerný vek je 57 rokov. „Už nemáme ani náhradu, lebo mladých vodičov do 30 rokov máme len 5 až 6 percent,“ priblížil Modranský.

Motiváciou by mohli byť platy. „Treba to riešiť, aby sa vodičské platy hýbali v trende s infláciou,“ hovorí prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský.

Získať vodičský preukaz na autobus vyjde v autoškole zhruba na 4,5 tisíca eur. Dopravcovia to často zaplatia za svojho budúceho zamestnanca. Stačí, ak sa zaviaže, že u nich zostane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny