Na hlavný obsah

V kvalifikačnej E-skupine sa rysuje prekvapenie. Poliakom hrozí neúčasť na ME po 20 rokoch

Skupinu vedú so ziskom desiatich bodov Albánci.

V kvalifikačnej E-skupine sa rysuje prekvapenie. Poliakom hrozí neúčasť na ME po 20 rokoch
Na snímke poľskí futbalisti počas kvalifikačného zápasu na ME 2024 proti Albánsku. Foto: SITA/AP

Poľskí futbalisti si opäť sťažili situáciu v súvislosti s postupom na budúcoročné majstrovstvá Európy do Nemecka. Tím okolo hviezdneho útočníka FC Barcelona Roberta Lewandowského prehral v nedeľu tretíkrát v piatom zápase kvalifikácie, keď podľahol výberu Albánska 0:2. Poliakom hrozí neúčasť na kontinentálnom šampionáte po prvý raz od roku 2004.

Albánci ukázali, že to s postupom na európsky šampionát myslia vážne, po tom, čo dosiahli tretie víťazstvo v E-skupine vďaka gólom Jasira Asaniho a Mirlinda Dakua a dostali sa na čelo tabuľky so ziskom desiatich bodov. Doposiaľ hrali len na jednom vrcholnom podujatí – na ME v roku 2016. Navyše, Albánci zdolali Poliakov prvýkrát od roku 1953.

Pred Poliakmi sú v skupine aj druhí Česi a tretí Moldavčania, oba tímy majú po osem bodov. Poľským reprezentantom patrí až štvrté miesto so šiestimi bodmi, za nimi je len výber Faerských ostrovov s jedným bodom.

Tréner Santos sa nechystá rezignovať

 „Zdolali sme pravidelného účastníka európskych i svetových šampionátov a potvrdili, že albánsky futbal je na vzostupe. Poviem úprimne, že trávnik nebol v ideálnom stave a na začiatku zápasu sa nám nepodarilo predviesť veci, ktoré nacvičujeme na tréningoch. Po góle sme však dostali krídla a uvoľnili sa. Videl som, že brankár Szczesny sa pohol, tak som zavrel oči, vystrelil a padlo to tam,“ uviedol Asani pre albánske médiá.

Tréner Poliakov Fernando Santos je po tretej prehre v kvalifikácii pod čoraz väčším tlakom. Jeho tím je totiž v tabuľke až štvrtý so štvorbodovou stratou na Albáncov a dvojbodovou za Českom i Moldavskom. „Priebeh zápasu výrazne ovplyvnil neuznaný gól Jakuba Kiwiora v prvom polčase. V ďalších minútach Albánci vyrovnali hru, dali atypický gól a dostali sa na koňa. Klobúk dolu pred ich výkonom,“ povedal Santos pre sport.pl.

Skúsený kouč v minulosti priviedol Portugalsko k triumfu na ME 2016 a v roku 2019 k víťazstvu v prvej edícii Ligy národov, no poľskej družine zatiaľ nedal očakávaný nový impulz.

„Som iba tréner a nedokážem robiť zázraky na počkanie. Je to dlhodobý projekt. Napriek prehre v Albánsku sa nechystám rezignovať na svoju funkciu, ani dnes ani zajtra. Ak budú predstavitelia Poľskej futbalovej federácie žiadať, aby som pri reprezentácii skončil, tak sa tak stane.“

Francúzi doposiaľ nestratili ani bod

Tretí triumf za sebou zaznamenali v nedeľu Holanďania, ktorí zvíťazili nad Írmi 2:1. „Oranjes“ prehrávali už v štvrtej minúte, keď Adam Idah premenil nariadený pokutový kop po hre rukou Virgila van Dijka.

Ešte do prestávky však vyrovnal stav tiež z penalty Cody Gakpo a Wout Weghorst v druhom polčase zavŕšil obrat hostí v Dubline. Holanďania sa posunuli na druhú priečku v B-skupine pred Grékov. Obe mužstvá majú po deväť bodov. Na čele sú zatiaľ bezchybní Francúzi s 15 bodmi, štvrtí Íri majú tri body a piati výber Gibraltáru je bez bodu.

Dáni sa dotiahli na vedúcich Slovincov v tabuľke H-skupiny víťazstvom 1:0 nad Fínmi, ktoré zariadil Pierre-Emile Höjbjerg. Ten ako jediný prekonal brankára so slovenským pôvodom Lukáša Hradeckého v 86. minúte.

Dáni i Slovinci majú na konte po 13 bodov, tretí Fíni a štvrtí Kazachovia nazbierali po 12 bodov. Tím Severného Írska je piaty so ziskom troch bodov a posledný je výber San Marína, ktorý v šiestich dueloch ešte neskóroval a inkasoval 21-krát.

V G-skupine Srbi zdolali Litovčanov 3:1, ale zostali na druhom mieste s rovnakým počtom desiatich bodov ako vedúci Maďari. Tím Čiernej Hory si upevnil tretiu pozíciu triumfom 2:1 nad Bulharmi, po piatich zápasoch má na konte osem bodov. Štvrtí Bulhari aj piati Litovčania získali zatiaľ po dva body.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport