Na hlavný obsah

V obci na východe odovzdali do užívania nájomné byty. Trojizbový byt nestojí viac ako 300 eur mesačne

Nové bývanie v nich nájde 18 rodín.

V obci na východe odovzdali do užívania nájomné byty. Trojizbový byt nestojí viac ako 300 eur mesačne
Nájomné byty v Klokočove. Foto: RTVS

Osemnásť rodín nájde nové bývanie v nájomných bytoch v obci Klokočov v Michalovskom okrese. Na ich dokončenie si však obec musela požičať viac, ako pôvodne plánovala. Reagovala na nárast cien.

V obci Klokočov v Michalovskom okrese je o nájomné bývanie veľký záujem. Postavili štyri bytovky. V dvoch už nájomníci bývajú. Zvyšné zhotoviteľ odovzdal obci. Náklady ovplyvnila inflácia aj ceny energií. Presiahli milión eur.

„Z našej strany, čo sa týka nárastu cien to nedopadlo dobre, pretože sme, bohužiaľ, neúmyselne museli vytvoriť stratu, keďže sa to nedalo dofinancovať. Dofinancovanie, ktoré bolo poskytnuté zo strany investora, nebolo dostatočné,“ hovorí zhotoviteľ stavby Slavomír Kelemen.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

V jednej bytovke je deväť kompletne zariadených bytov. Nájom trojizbového bytu nepresiahne 300 eur. Záujem o byty majú mladé rodiny, ale aj starší obyvatelia.

Rezort dopravy a Štátny fond rozvoja bývania prispel sumou 1,7 milióna eur. „Je potrebné budovať nájomné bývanie aj v malých obciach, aby sa nám nevyľudňoval vidiek a aby sa vracali z väčších miest pôvodní obyvatelia,“ hovorí štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková.

Štátny fond v tomto roku zatiaľ poskytol dotácie na výstavbu 257 nájomných bytov. Najviac – 103 – sa nachádza v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom a Košickom kraji.

„Stále je to len prínos pre obec, tým že máme zvýšený počet obyvateľov, zvýši sa nám aj výnos podielových daní, zvýši sa nám príjem za nájomné, ktorý nám pomôže pri splácaní úveru,“ uviedla starostka obce Monika Hudáčková.

Keďže žiadosti o nájomné bývanie neustále pribúdajú, samospráva plánuje stavať ďalšie takéto bytovky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny