Na hlavný obsah

V obci pri Trenčíne chce investor prevádzkovať kasíno. Obecná kasa by si prilepšila o desaťtisíce eur, obyvatelia ale spísali petíciu

Peniaze by obec pretavila do benefitov pre občanov.

V obci pri Trenčíne chce investor prevádzkovať kasíno. Obecná kasa by si prilepšila o desaťtisíce eur, obyvatelia ale spísali petíciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V malej obci Veľké Bierovce pri Trenčíne chce investor prevádzkovať kasíno. Obecná kasa by si ročne prilepšila o 80-tisíc eur, ktoré by pretavila do rôznych benefitov pre občanov. Tí však spísali proti zámeru petíciu.

V budove v extraviláne obce Veľké Bierovce chce investor otvoriť kasíno pre asi 40 ľudí. Spoločnosť požiadala obec o povolenie na prevádzku.

„Zvolali sme mimo obecného zastupiteľstva verejné prerokovanie, kde sme chceli, aby firma odprezentovala svoj podnikateľský zámer,“ uviedla starostka obce Veľké Bierovce Silvia Masárová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Obec by si ročne prilepšila z prevádzky kasína o 80-tisíc eur. Benefity by slúžili na rozvoj. Napríklad by opravili cesty a chodníky, nezvyšovali dane či vybudovali športovisko.

„Nemuseli by sme zvyšovať alebo vôbec mať poplatok v materskej škole, mohli by sme zaplatiť opatrovateľku,“ priblížila starostka.

Časť obyvateľov spísala proti zriadeniu kasína petíciu. „Nakoľko žijeme rovno v tejto ulici tak s tým určite nebudeme súhlasiť,“ uviedla jedna z obyvateliek.

„Pre mňa je podstatné, že ľudia sa vyjadrili že si neprajú takúto prevádzku v obci, na druhej strane vôbec sa nám nepodarilo odkomunikovať čo táto prevádzka obnáša,“ myslí si starostka.

V kasínach je prísnejší režim ako v herniach

O tom, že hazard nemal doteraz v obci zelenú svedčí aj fakt, že starostka nariadila pred niekoľkými rokmi odstrániť z prevádzok všetky hracie automaty. To, že v kasínach platí prísnejší režim ako v herniach nám potvrdil aj riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Dávid Lenčéš.

Na ochranu rizikových hráčov využíva naša republika výnimočný inštitút – Register vylúčených osôb. Eviduje takmer 117-tisíc ľudí. „Ktorých vylúčili z účasti na hazardných hrách. Z čoho najväčší podiel, takmer až 80 percent, tvoria osoby poberajúce dávky v hmotnej núdzi,“ priblížil Lenčéš.

Spoločnosť, ktorá chce kasíno otvoriť, nám na naše otázky do uzávierky neodpovedala. O tom či nakoniec pribudne kasíno vo Veľkých Bierovciach rozhodne starostka obce. Zvolá k tomu ešte pracovnú skupinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny