Na hlavný obsah

V Seredi si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Prítomným sa prihovorila aj prezidentka Zuzana Čaputová

Udalosť sa konala v Múzeu holokaustu.

V Seredi si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Prítomným sa prihovorila aj prezidentka Zuzana Čaputová
Deň obetí holokaustu a rasového násilia v Seredi. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Od prijatia takzvaného židovského kódexu uplynie už túto sobotu (9.9.) 82 rokov. Pripomenieme si preto pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, keď nenávisť k jednej skupine obyvateľstva prerástla až do deportácií a vraždenia. Spomienku obetiam už dnes venovali aj v Múzeu holokaustu v Seredi.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Obete holokaustu pred rokmi prechádzali aj takzvaným apel-platzom, ktorý je dnes súčasťou múzea holokaustu v Seredi. Na mieste, kde vyrastie centrálny pamätník, venovala obetiam pietnu spomienku aj prezidentka.

„Všetkému predchádzala najskôr nenávistná myšlienka. To, čo cítiť vo verejnom priestore, sú slovné prejavy nenávisti, ktorým predchádzali nenávistné myšlienky. Prosím pamätajme na to, že oni môžu byť nebezpečné a môžu viesť k nenávistným prejavom a skutkom,“ prihovorila sa prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Do Serede prišli tí, ktorí holokaust zažili

Svoje o tom vedia aj preživší holokaustu, ktorých príbehy majú byť mementom pre mladšie generácie. Do Serede prišli viacerí z tých, ktorí zažili prenasledovanie, skrývanie sa, aj priamo hrôzy koncentračných a vyhladzovacích táborov.

„Z piety pre všetkých tých, ktorí tu nemôžu byť a u mňa je to taká osobná vec, že môj brat, ktorý zahynul, tiež išiel cez seredský tábor. Tak pre mňa tento pobyt tuto a tento deň znamená určitá spomienka aj na môjho brata Ivana, ktorý odtiaľto prešiel potom do náručia smrti,“ zaspomínal jeden z preživších holokaustu Otto Šimko.

„Mi zomreli všetci moji spolužiaci a priatelia židovského pôvodu. Ani jedného som nenašiel a všetci sa zmenili na sadzu. Ja som si to vtedy uvedomil, že vlastne aj ja som mal taký byť, a tým, že som to prežil, vznikol vo mne pocit, že musím bojovať,“ povedal jeden z preživších Pavel Traubner.

„Je pre nás dôležité, aby sa tieto udalosti už v budúcnosti neopakovali a aby sa svet z toho, čo sa dialo, poučil,“ skonštatoval Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi.

Pamätný deň holokaustu si pripomenieme v sobotu 9. septembra, a to len na Slovensku. Celý svet si pamiatku obetí pripomína medzinárodným dňom, ktorý bude 27.januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko