Na hlavný obsah

Veľká záchranná akcia v Turecku: V jaskyni uviazol skúsený americký jaskyniar

Turecké úrady zorganizovali záchrannú akciu.

Veľká záchranná akcia v Turecku: V jaskyni uviazol skúsený americký jaskyniar
Americký speleológ a jaskynný záchranár Mark Dickey. Foto: RTVS

V Turecku pokračuje rozsiahla záchranná akcia. V hĺbke jeden kilometer uviazol skúsený americký jaskyniar Mark Dickey. Počas zostupu do jaskyne Morca v pohorí Taurus dostal vnútorné krvácanie. Turecké úrady zorganizovali záchrannú akciu, na ktorej sa podieľajú napríklad Bulharsko, Poľsko, Maďarsko a ďalší. Spolu ide o 170 ľudí.

Štyridsaťročný americký speleológ a jaskynný záchranár pri zostupe do jaskyne ochorel a dostal vnútorné krvácanie tráviaceho traktu. Turecké úrady spolupracujú s medzinárodnými záchranármi na pláne vytiahnuť Dickeyho z jaskynného systému. Spojenie medzi uviaznutým jaskyniarom a povrchom zeme zatiaľ zabezpečujú takzvaní bežci. Tým trvá jednosmerná cesta približne 7 hodín.

“Priviezli sme lekára a zdravotnícky materiál a konečne aj krv. Odkedy sme mu podali všetky tekutiny, Mark sa už cíti oveľa lepšie,“ uviedol maďarský záchranár.

Dickeyho stav je zatiaľ stabilizovaný a zlepšuje sa, ale v žiadnom prípade nebude spôsobilý sám opustiť jaskyňu.

“Ako vidíte, som čulý a môžem hovoriť. Ale vnútri nie som v poriadku, takže budem potrebovať veľa pomoci, aby som sa odtiaľto dostal. V jaskyniarskom svete je to často skvelá príležitosť ukázať, ako dobre dokáže medzinárodné spoločenstvo spolupracovať,“ povedal Dickey.

Odborníci tvrdia, že záchranná operácia môže trvať niekoľko dní alebo dokonca týždňov v závislosti od situácie.

“Doteraz neexistuje väčšia záchranná akcia v jaskyni, takže je to výzva. Aj pre jaskyniara je určitým spôsobom náročné dostať sa až do takej hĺbky, nie to ešte vrátiť sa,“ spresnil vedúci Európskej asociácie jaskynných záchranárov Dinko Novosel.

Záchranári predbežne rozdeľujú jaskyňu na niekoľko častí, kde pripravujú záchytné tábory a bivaky, aby si Dickey a záchranné tímy mohli oddýchnuť. Každá zúčastnená krajina bude mať na starosti jeden sektor.

Pozrite si video:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet