Na hlavný obsah

V utorok namerali na Slovensku teplotné rekordy na viacerých staniciach. Teplota dosahovala 33 stupňov

Niekde sa rekord prekonával viac dní za sebou.

V utorok namerali na Slovensku teplotné rekordy na viacerých staniciach. Teplota dosahovala 33 stupňov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na niekoľkých staniciach na východe Podunajskej nížiny a na Honte meteorológovia v utorok (12. 9.) namerali 33 stupňov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

„V Dudinciach sme túto hodnotu v druhej septembrovej dekáde zaznamenali len druhý raz v histórii meraní (od roku 1977), prvý raz to bolo v roku 2015,“ uviedol SHMÚ. Podobne s hodnotou 32 stupňov Celzia to bolo aj v Mochovciach. Rovnako teplo bolo aj v Žiari nad Hronom, kde séria denných rekordov Tmax trvá už tretí deň.

„Ešte dlhšia rekordná séria je na stanici Vígľaš – Pstruša, kde bol rekord prekonaný už štvrtý deň a v Brezne dokonca piaty deň za sebou,“ podotkol. Rekordy podľa neho padajú aj na východe Slovenska, napríklad stanica Somotor mala v utorok druhý rekordne teplý deň.

Pred štvrtkovým (14. 9.) studeným frontom Slovensko v stredu čaká podľa meteorológov ešte jeden horúci deň. „I keď na západe už so slabým ochladením. Rekordne teplá séria sa tak na niektorých staniciach ešte natiahne,“ dodal ústav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko