Na hlavný obsah

V Žehre zasahovali kukláči. Odviedli jedného z kandidátov na starostu

Zásah súvisí s blížiacimi sa doplnkovými voľbami.

V Žehre zasahovali kukláči. Odviedli jedného z kandidátov na starostu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V obci Žehra na Spiši bola v pondelok (4. 9.) policajná razia. V tamojšej osade Dreveník zasahovali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Odviedli so sebou jedného z dvojice kandidátov na starostu. Zásah súvisí s blížiacimi sa doplnkovými voľbami. Prípadom sa zaoberá policajné prezídium.

Kukláči vtrhli do bytu na treťom poschodí v ponelok skoro ráno. Prišli si pre kandidáta na starostu, Mariána Mižigára. Jeho príbuzní zostali v poriadnom šoku.

“Deti spali a oni prišli, dvere potrepali, všetko. Keď prišli, tak mohli prísť v dobrom a nie ako oni, vytiahli zbrane,“ sťažuje sa príbuzná zadržaného Mariána Mižigára.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

„Dom prehľadávali, ale nič nenašli. Veľmi sme sa báli,“ hovorí Mária, dcéra zadržaného Mariána Mižigára.

Príbuzní zo zásahu obviňujú jeho súpera v blížiacich sa voľbách, protikandidáta, Jozefa Mižigára.

“Týždeň pred voľbami, tak sa bojí, že prehrá. Že môj otec má veľa tých, čo ho podporujú,“ myslí si Mária, dcéra zadržaného Mariána Mižigára.

Protikandidát zadržaného muža obvinenia odmieta. “Neviem, prečo tu prišli policajti, ale nemám s tým nič spoločné,“ tvrdí Jozef Mižigár.

Hamran: Ide o volebnú korupciu

“Môžem potvrdiť, že ide o volebnú korupciu,“ vyhlásil prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

“Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie osobe M. M. za prečin volebnej korupcie. Mal viacerým osobám poskytnúť úplatok vo výške 100 eur za to, aby mu dali svoj hlas a zároveň im mal prisľúbiť ďalšiu finančnú hotovosť, ak mu po hlasovaní ukážu fotku hlasovacieho lístka v jeho prospech,“ informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Po zásahu kukláčov dohliadali na poriadok v tunajšej osade aj príslušníci pohotovostnej motorizovanej jednotky.

Stovky Rómov z osady Dreveník sa chystajú protestovať s plagátikmi pred políciou. Žiadajú, aby pustili Mariána Mižigára na slobodu.

Voľby na starostu v Žehre vlani sprevádzala extrémne vysoká účasť. O dva dni neskôr sa v osade strhla hromadná bitka. Začiatkom decembra víťaz volieb, Jozef Mižigár, zložil sľub starostu. 

Vo februári Najvyšší správny súd vyhlásil voľby v Žehre za neplatné. Voľby na starostu sa tu zopakujú už najbližšiu sobotu (9. 9.). Kandidáti sú dvaja, Jozef Mižigár a Marián Mižigár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny