Na hlavný obsah

Vedci objavili na dne oceánu záhadnú zlatú guľu. Môže ísť o vajíčko neznámeho morského tvora alebo hubu

Predmet sa našiel v hĺbke viac ako tri kilometre.

Vedci objavili na oceánskom dne pri tichomorskom pobreží Aljašky záhadnú zlatú guľu, o ktorej sa domnievajú, že môže byť vajíčkom nakladeným neznámym morským tvorom alebo morskou hubou. Predmet teraz analyzuje americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA), uviedol denník The Guardian.

Hladký objekt so zvláštnym otvorom uprostred našlo v hĺbke viac ako tri kilometre diaľkovo ovládané podmorské vozidlo.

Vedci NOAA, ktorí guľu objavili, predpokladajú, že by mohlo ísť o vajce alebo morskú hubu. Teraz vykonávajú analýzu DNA, aby určili pôvod záhadného lesklého predmetu, ktorý podľa nich pripomína „kožné tkanivo“.

Diera po vyliahnutí neznámeho tvora

Výskumníci použili diaľkovo ovládané robotické rameno, aby objekt „pošteklili“, vďaka čomu zistili, že má „jemnú, koži podobnú“ štruktúru. Potom guľu jemne „nasali“ do skúmavky na testovanie v laboratóriu.

Vedci sa domnievajú, že diera v objekte mohla vzniknúť vyliahnutím nejakého tvora alebo vniknutím predátora. „Ja len dúfam, že keď do nej štuchneme, niečo sa nerozhodne vyliezť,“ povedal jeden z vedcov. „Je to ako začiatok hororového filmu,“ dodal.

Niektoré druhy, vrátane hlbokomorských živočíchov, ako sú žraloky, kladú svoje vaječné škrupiny na morské dno, vďaka čomu je menej pravdepodobné, že ich vyplaví oceánsky prúd. Huby sú jednoduchšie vodné živočíchy s hustou hubovitou kostrou, ktoré sa prichytávajú na skaly.

Skúmanie Aljašského zálivu

Na záberoch z dna oceánu mal objekt zlatistý vzhľad, ale vedci to pripisujú odrazu od svetlometov ponorky. Fotografia záhadnej gule zhotovená v laboratóriu naznačuje hnedožltú farbu.

Objekt objavili počas ponoru, ktorý bol súčasťou expedície Seascape Alaska 5, ktorá trvá do 15. septembra. Misia skúma Aljašský záliv do hĺbky približne 6,5 kilometra vrátane hlbokomorských koralových a hubových biotopov, ako aj geologických útvarov, napríklad bahenných sopiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet