Na hlavný obsah

Viaceré firmy nemajú peniaze na vyplácanie rekreačných poukazov. Niektoré problém vyriešili po svojom

Ministerstvo práce ale zmeny nechystá.

Viaceré firmy nemajú peniaze na vyplácanie rekreačných poukazov. Niektoré problém vyriešili po svojom
Ilustračná snímka recepcie. Foto: RTVS

Zamestnávatelia upozorňujú, že mnohé firmy nemajú na vyplácanie rekreačných poukazov peniaze. Navrhujú, aby bol tento benefit dobrovoľný. Ministerstvo práce však zmeny nechystá.

Rekreačný poukaz poskytuje každá firma nad 50 zamestnancov. Zamestnanec má nárok najviac na 275 eur ročne. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení hovorí, že problém s vyplácaním rekreačných poukazov majú najmä firmy v ekonomicky slabších regiónoch. Niektoré to vyriešili po svojom.

„Je to spravidla na úkor mzdových nákladov a nedajú sa potom zvyšovať v dostatočnej miere mzdy. Na druhej strane, niektorí zamestnanci by privítali iný benefit a nám to znemožňuje flexibilitu v tomto smere,“ povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Podľa odborníka z katedry pracovného práva mnohé firmy kvôli rekreačným poukazom iné benefity úplne zrušili. Argumentuje však, že pre firmu s 50 zamestnancami, ktorých mzda je 1 000 eur, tvoria ročné výdavky na rekreačné poukazy len niečo vyše jedného percenta.

„Pri čistej mzde 1000 eur má ročný mzdový náklad na všetkých týchto zamestnancov 1,2 milióna. Keď sa pozrieme, že čo stojí tú firmu rekreačný poukaz, tak celkovo je to nejakých 13 750 eur za celý rok,“ priblížil odborník z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Vladimír Minčič.

„Určitou výhodou alebo zmiernením toho výdavku je, že ten podiel na tom rekreačnom poukaze je výdavok znižujúci základ dane. Ale, samozrejme, na druhej strane on na to musí zarobiť,“ uviedol Vladimír Sirotka z Asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov.

Žiadajú, aby bol benefit dobrovoľný

Asociácia zamestnávateľov žiada, aby bol tento benefit dobrovoľný. „Aby tam zostala daňová úľava, a aby sme sa mohli dohodnúť so zamestnancom, či toto je tá právna forma, ktorú si on vyžaduje na to, aby bol spokojný z hľadiska benefitov,“ vysvetlil Machunka.

Zväz cestovného ruchu tvrdí, že rekreačné poukazy splnili svoj účel. Preplatiť si ich dáva počas hlavnej sezóny až 40 percent dovolenkujúcich Slovákov. Diskusia o tom, že by boli dobrovoľné, však aj podľa nich má opodstatnenie. „Už aj s ohľadom na to, že táto povinnosť sa týka len stredných a veľkých firiem, čiže aj tu vidíme možno taký menší aspekt diskriminácie,“ dodal prezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky Marek Harbuľák.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny aktuálne zmeny v tejto oblasti nepripravuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika