Na hlavný obsah

VIDEO: Životný úspech slovenskej kajakárky. Eliška Mintálová nesie z MS striebornú medailu

Titul majsterky sveta získala Jessica Foxová.

VIDEO: Životný úspech slovenskej kajakárky.  Eliška Mintálová nesie z MS striebornú medailu
Na snímke slovenská reprezentantka Eliška Mintálová. Foto: Facebook/Slovenská kanoistika - Canoe Slalom Team

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová vybojovala na MS v britskom Lee Valley striebornú medailu v K1. Zároveň si zabezpečila víťazstvo v internej kvalifikácii a tým aj účasť na budúcoročných OH v Paríži.

Dvadsaťštyriročná kajakárka nestačila iba na Austrálčanku Jessicu Foxovú, na ktorú stratila 1,13 sekundy. Bronz si vybojovala Poľka Klaudia Zwolinská (+1,40). Druhá slovenská zástupkyňa vo finále Soňa Stanovská obsadila po 50-sekundovej penalizácii 10. miesto.

Mintálová odštartovala svoju jazdu chybou už na tretej červenej bránke. Postupne však chytila výborný rytmus a išla bezchybne. Predviedla jazdu, ktorou už na prvý pohľad atakovala úroveň najlepších pretekárok. Vedúcu pozíciu si držala aj po jazdách Ricardy Funkovej či Zwolinskej.

Pozrite si striebornú jazdu Elišky Mintálovej:

Zlato jej vyfúkla až favorizovaná Foxová, ktorá zdramatizovala súboj o prvú priečku už na prvej bránke, ktorej sa dotkla, napokon však preukázala obrovské skúsenosti a vybojovala si štvrtý titul majsterky sveta v K1, celkovo štrnáste zlato na MS.

Pozrite si víťaznú jazdu Austrálčanky:

Stanovská išla bezprostredne po Mintálovej a nasadila od úvodu vysoké tempo. Postupne však strácala rytmus a zrejme aj vplyvom rastúcej únavy dostala 50-sekundovú penalizáciu na „šestnástke“ a pri svojej finálovej premiére finišovala desiata.

Pozrite si finálovú jazdu Soni Stanovskej:

 Vo finále mužov nemala zastúpenie žiadna slovenská loď. Najlepšie umiestnenie v semifinále zaznamenal Adam Gonšenica, ktorý finišoval na 18. mieste a zaistil pre Slovensko miestenku na budúcoročných OH v Paríži.

Tú získalo pätnásť najlepších krajín, Slováci síce skončili v poradí na 16. pozícii, no Francúzi ako usporiadateľská krajina mali miestenku istú. Titul majstra sveta získal domáci Brit Joseph Clarke, ktorý zdolal Čecha Jiřího Prskavca (+1,94), bronz získal Maročan Mathis Soudi (+2,59).

Gonšenica obsadil v semifinále 18. miesto, predviedol jazdu bez trestných sekúnd a na najlepšiu desiatku stratil 1,60 sekundy. Hneď za ním skončil Jakub Grigar, ktorého o finálovú účasť pripravila dvojka na devätnástej bránke.

Ďalší Slovák Martin Halčin figuroval na 30. priečke. Slovákom výrazne pomohla k zaisteniu účasti na OH chyba nemeckého pretekára Stefana Hengsta, ktorý síce zajazdil na trati druhý najrýchlejší čas, no na siedmej bránke dostal 50-sekundovú penalizáciu, ktorá ho odsunula mimo prvú dvadsiatku.

Mintálová ovládla aj internú kvalifikáciu na OH

Slovenky aj Slováci v semifinále vybojovali v tejto disciplíne miestenku na OH2024. Tú získalo pätnásť najlepších krajín na olympijskom kanáli z roku 2012.

Mintálová nadviazala na výhru vo Svetovom pohári v španielskom Seu d’Urgell a spečatila triumf v internej nominácii. Nazbierala už nedostihnuteľných 46 bodov, druhá Stanovská má 13 bodov. Medzi mužmi je naďalej s piatimi bodmi prvý Halčin, o bod menej má Grigar, prvé tri body si pripísal Gonšenica.

Okrem Slovenska si v Lee Valley zaistili olympijskú účasť aj ženské reprezentácie Austrálie, Nemecka, Nového Zélandu, Brazílie, Poľska, Veľká Británie, Talianska, Holandska, Francúzska, USA, Andorry, Španielska, Švajčiarska a Česka.

Medzi mužmi si účasť vybojovali Veľká Británia, Česko, Taliansko, Švajčiarsko, Maroko, Austrália, Slovinsko, Poľsko, Španielsko, Čína, Švédsko, Nový Zéland, Japonsko a Írsko. V prípade mužov i žien platí, že ešte jednu miestenku dostane najlepšia krajina z ME, ktorej sa nepodarilo postúpiť na MS.

O konkrétnej pretekárke, ktorá bude reprezentovať Slovensko na OH2024, rozhodne interná nominácia. Tá pozostáva práve zo svetového šampionátu a výsledkov na podujatiach svetového pohára v La Seu d’Urgell a Paríži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport