Na hlavný obsah

VIDEO: Na internete sa objavili zábery, ktoré údajne zachytávajú zničenie britského tanku Challenger 2 na Ukrajine

Išlo by o jeho prvé zaznamenané zničenie.

Na sociálnych sieťach sa šíri video, ktoré údajne zachytáva zničenie britského tanku Challenger 2 na Ukrajine. V prípade potvrdenia autenticity záberov by išlo o vôbec prvé zaznamenané zničenie tohto tanku počas bojov, informovali spravodajská televízia Sky News a denník The Guardian.

Na začiatku videa, ktoré natočili z pohybujúceho sa auta, vidieť hustým dymom zahalený tank s hlavňou charakteristickou pre Challenger 2. Aj viacerí vojenskí experti potvrdili, že ide o Challenger. Zatiaľ sa neviem presne, kde a kedy sa video natočilo a čo spôsobilo výbuch, ktorý tank údajne zničil.

Osoby, ktorých hlasy zachytáva na video, hovoria a nadávajú po ukrajinsky. Záznam sa začal na internete šíriť v noci na utorok. Podľa televízie Sky News ho údajne natočili v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, kde sa ukrajinskí vojaci v rámci pokračujúcej ofenzívy snažia oslobodiť územia okupované Ruskom. Miesto vzniku záberov bezprostredne nebolo možné lokalizovať.

Od nasadenia do služby v roku 1994 nebol v boji zničený ešte nijaký Challenger 2. Jeden takýto tank síce zničili už v roku 2003 v Iraku, ale v dôsledku paľby do vlastných radov. Bojových vozidiel tohto typu sa totiž vyrobilo len relatívne malé množstvo a doposiaľ ich len zriedka nasadzovali v bojových operáciách.

 Británia dodala Ukrajine začiatkom tohto roka 14 tankov Challenger 2. Doposiaľ však nebolo známe, nakoľko intenzívne sú nasadzované na frontovej línií, píše Guardian.

Podľa denníka tieto britské tanky pridelili ukrajinskej 82. výsadkovej útočnej brigáde, ktorá bola v auguste nasadená do bojov pri obci Robotyne v Záporožskej oblasti. Práve tam sa Ukrajine podľa vlastných slov podarilo cez víkend prelomiť prvú líniu obrany ruských okupačných síl.

Británia má celkovo k dispozícii 213 tankov Challenger 2, z ktorých aktuálne do bojov môžu nasadiť 157. Okrem Británie tieto tanky v súčasnosti využívajú len Ukrajina a Omán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet