Na hlavný obsah

Vladimir Putin a Kim Čong-un sa navzájom obdarovali. Vymenili si pušky z vlastnej výroby

Putin tiež podaroval rukavicu zo skafandra, ktorý bol vo vesmíre.

Vladimir Putin a Kim Čong-un sa navzájom obdarovali. Vymenili si pušky z vlastnej výroby
Kim Čong-un a Putin si navzájom vymenili pušky. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un sa počas stretnutia na ruskom Ďalekom východe vzájomne obdarovali puškami. Informoval o tom vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra AFP.

„Putin dal Kimovi pušku z najkvalitnejšej ruskej produkcie. Na oplátku dostal (od Kima) pušku severokórejskej výroby,“ povedal Peskov a dodal, že Putin Kimovi daroval aj „rukavicu zo skafandra, ktorý bol niekoľkokrát (použitý) vo vesmíre“.

Peskov zároveň oznámil, že návšteva Kim Čong-una v Rusku potrvá ešte niekoľko dní. Hovorca Kremľa tiež potvrdil, že Putin prijal pozvanie Kim Čong-una na návštevu KĽDR.

Kim navštívi aj iné ruské mestá

Kim Čong-un v stredu absolvoval niekoľkohodinové rokovania s Putinom na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe. Následne bolo oznámené, že pred návratom do vlasti navštívi ešte ruské mestá Komsomoľsk na Amure a Vladivostok.

Putin po schôdzke s Kimom povedal, že napriek medzinárodným sankciám existuje „možnosť“ vojenskej kooperácie Ruska so Severnou Kóreou.

Kim informoval, že sa s Putinom dohodli na prehĺbení „strategickej a taktickej spolupráce“. Severokórejský vodca tiež vyjadril presvedčenie, že Moskva dosiahne „veľké víťazstvo“ v boji so svojimi nepriateľmi.

Spojené štáty v stredu varovali, že nebudú váhať s uvalením sankcií, ak stretnutie Putina a Kim Čong-una povedie k transferom zbraní medzi oboma krajinami, ktoré by znamenali porušenie platných rezolúcií OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet