Na hlavný obsah

Vo futbale spôsobil revolúciu, ktorá nie je každému po chuti. Ronaldo sa po 6 737 dňoch vracia na Tehelné pole

Vo farbách Portugalska načne tretiu stovku štartov.

Vo futbale spôsobil revolúciu, ktorá nie je každému po chuti. Ronaldo sa po 6 737 dňoch vracia na Tehelné pole
Cristiano Ronaldo sa na Slovensko vrátil po 18 rokoch. Foto: TASR, SITA, koláž: RTVS

Zápas roka, na ktorý čakalo celé futbalové Slovensko, je tu. Už dnes v piatok 8. septembra o 20. 45 hod. si v rámci kvalifikácie na ME 2024 zmerajú sily slovenskí sokolíci s hviezdami nabitým výberom Portugalska.

Majstri Európy z roku 2016 disponujú silou na každom poste. Všade kam prídu sa však upiera o čosi väčšia pozornosť na jedného z najlepších hráčov všetkých čias – Cristiana Ronalda.

Do krajiny v strede Európy sa športovec, ktorého meno poznajú po celej planéte, vrátil po dlhých osemnástich rokoch, presnejšie po 6 737 dňoch alebo 962 týždňoch a troch dňoch.

Opäť vypredané, opäť proti Ronaldovi

Sú veci, ktoré sa ani po rokoch nemenia. To sa dá povedať aj o záujme, ktorý medzi slovenskou futbalovou verejnosťou vyvolal príchod portugalskej reprezentácie. Po spustení prvej fázy oficiálneho predaja sa po vstupenkách doslova zaprášilo.

Svojich majiteľov našli za 38 minút. Inak tomu nebolo ani počas dopredaja. Rovnako ako v marci 2005 aj v septembri 2023 tak vynovené Tehelné pole hlási vypredané.

Cristiano Ronaldo
Na archívnej snímke Cristiano Ronaldo po prílete portugalskej futbalovej reprezentácie na Slovensko v marci 2005. Foto: TASR

A rovnako tak sa proti sebe postavia mužstvá, ktorým patria v ich kvalifikačnej skupine prvé dve miesta. Čo sa však s určitosťou zmenilo sú hráči, ktorí na Národný štadión vybehnú. Teda až na jedného. Toho, ktorého si celý svet spája s číslom sedem na drese.

„Veľká vďaka patrí aj divákom, ktorí vytvorili fantastickú atmosféru.“

Dušan Galis, vtedajší tréner Slovenska

„Súperovi blahoželám a ďakujem mu za skvelú atmosféru a prijatie na Slovensku. Trénera Galisa som nebral ako súpera, ale ako kolegu a priateľa.“

Luiz Felipe Scolari, vtedajší tréner Portugalska

Počas spomínaných osemnástich rokov vyhral Ronaldo na klubovej aj reprezentačnej úrovni takmer všetko, čo sa dalo – stal sa majstrom Európy, víťazom Ligy národov, päťnásobným šampiónom Ligy majstrov, trikrát triumfoval s Manchestrom United v Premier League či dvakrát s Realom Madrid v španielskej La Lige. Vo vitríne úspechov mu chýba len vytúžený titul majstra sveta.

Trofej určenú pre svetových šampiónov sa mu nepodarilo dvihnúť nad hlavu ani pri svojej piatej účasti na MS  2022 v Katare. Portugalsko sa muselo vo štvrťfinále skloniť pred prekvapením z Maroka.

„V mojich piatich vystúpeniach na MS počas 16 rokov som hral po boku skvelých hráčov. Podporovali ma milióny našich fanúšikov a dal som zo seba všetko. Nikdy neustúpim z boja a preto som sa nevzdal tohto sna, ale ten sa bohužiaľ po prehre s Marokom skončil,“ napísal vtedy na svojich sociálnych sieťach sklamaný Ronaldo.

Navyše, v tom čase mal za sebou aj nie príliš šťastne ukončené pôsobenie v Manchestri United. Bez zamestnávateľa však dlho neostal. Snaha saudskoarabského Al Nassr konečne priniesla ovocie a portugalská superstar tak prvýkrát v kariére zamierila mimo Európu.

Najskôr si musel odpykať trest

Hoci Ronaldo spečatil svoj prestup do Al-Nassr ešte koncom roka 2022, premiérový duel v nových farbách odohral až o tri týždne neskôr. Odpykať si totiž musel trest, ktorý dostal ešte ako hráč červených diablov.

Po novembrovej prehre United s Evertonom (0:1) vyrazil mladému fanúšikovi z rúk telefón. Anglická asociácia ho za to potrestala dvojzápasovým zákazom činnosti.

Dvestonásobný reprezentant Portugalska si napokon víťazný debut odkrútil proti Al-Ettifaq. Z premiérového gólu v drese Al-Nassr sa radoval v ďalšom (15.) kole, keď v nadstavenom čase premenil pokutový kop.

V ďalšom kole dokonca strelil všetky štyri góly svojho mužstva, keď do čierneho mieril až štyrikrát. K dnešnému dňu skóroval v dvadsiatich odohraných ligových dueloch už dvadsaťkrát.

Prvú trofej v službách Al-Nassr vybojoval v polovici augusta, keď jeho tím triumfoval v Arabskom pohári a Ronaldo strelil obidva góly mužstva.

Po individuálnej stránke dosiahol Portugalčan významný míľnik len pred pár dňami (2. 9.). Jeho gól na 4:1 v stretnutí proti Al-Hazemu bol už jeho 850 presným zásahom v kariére.

Spustil futbalovú revolúciu

V predposledný deň roka 2022 Al Nassr oficiálne potvrdil angažovanie päťnásobného víťaza Zlatej lopty. „Som veľmi hrdý na to, že som urobil toto veľké rozhodnutie v mojom živote. V Európe sa moja práca skončila. Vyhral som všetko a hral som za najvýznamnejšie kluby v Európe. Toto je nová výzva,“ uviedol odhodlane po podpise kontraktu 38-ročný Portugalčan na tlačovej konferencii.

Málokto vtedy tušil, že angažovanie Ronalda do Saudskej Arábie bude v nasledujúcich mesiacoch obrovskou výzvou nielen pre samotného hráča, ale aj pre európske veľkokluby.

Portugalčana začali do krajiny z juhozápadu Ázie nasledovať ďalší futbalisti. Z najznámejších mien dal Európe zbohom Brazílčan Neymar, úradujúci víťaz Zlatej lopty Karim Benzema, dnes už bývalý kapitán FC Liverpool Jordan Henderson či portugalský stredopoliar Ruben Neves.  

Arabským miliónom nepovedal nie ani 21-ročný Gabri Veiga, ktorého angažoval tím Al-Ahli. O nádejného španielskeho stredopoliara sa podľa medializovaných informácii zaujímali aj popredné európske kluby ako SSC Neapol či Real Madrid.

Hromadný odchod hráčov na Blízky východ nenechal chladným stredopoliara Realu Madrid Toniho Kroosa, ktorý prestup Veigu stručne okomentoval na sociálnej sieti. Pod príspevok mladého španielskeho reprezentanta napísal jediné slovo: „Trápne“. Tridsaťtriročný Nemec svoj komentár napokon zmazal.

Svoj názor na prestupy do arabského sveta bližšie vysvetlil v rozhovore pre nemecký Sports Illustrated. „Je veľmi ťažké, keď sa hráči, ktorí sú v polovici svojej kariéry a majú kvalitu na to, aby mohli hrať za špičkové kluby v Európe, rozhodnú urobiť takéto zmeny. A potom ľudia hovoria, že tam hrajú futbal ambiciózne – ale všetko je o peniazoch. V konečnom dôsledku je to rozhodnutie pre peniaze – a proti futbalu. A odtiaľ to začína byť pre futbal, ktorý všetci poznáme a milujeme, ťažké,“ uviedol bývalý spoluhráč portugalskej sedmičky v Reale Madrid.

Obavy o vývoj európskeho futbalu taktiež otvorene vyjadril športový riaditeľ Borussie Dortmund Sebastian Kehl . Ten pre agentúru DPA povedal: „Do Saudskej Arábie odchádzajú nielen starnúce hviezdy, ale aj mladší hráči. Ak to bude pokračovať, futbal sa bude vyvíjať smerom, ktorý spôsobí veľké škody.“

Otvoril brány do Saudskej Arábie

Na negatívny vplyv masívnych odchodov do Saudskej Arábie upozornil začiatkom augusta aj kouč úradujúceho anglického šampióna Manchestru City Pep Guardiola.

„Saudská Arábia už nie je len hrozbou, už je to realita. Chcú vytvoriť silnú ligu a majú na to prostriedky. Premier League zarába viac ako ostatné ligy, pretože má lepšiu organizáciu a drahšie televízne práva. Neviem však, ako dlho budú túto migráciu podporovať. Mnoho hráčov chce zažiť túto skúsenosť. Saudská Arábia zmenila prestupový trh.”

Dnes, po deviatich mesiacoch, môžeme teda prestup Ronalda považovať za hlavný medzník, ktorý spustil hromadné prestupy hráčov z európskych líg do Saudi Pro League. Tvrdenie, ktoré po príchode Ronalda publikoval klub na sociálnej sieti, sa tak naplnilo. Ronaldo svojím prestupom skutočne začal tvoriť históriu.

„Píše sa história. To to nie je iba podpis, ktorý bude inšpirovať klub k väčším úspechom, ale bude zároveň aj inšpiráciou pre celú saudskoarabskú ligu, národ a budúce generácie, pre chlapcov a dievčatá, aby sa neustále zlepšovali.“

Do pozície toho, kto otvoril vstupnú bránu ostatným futbalistom do arabského sveta sa stavia aj samotný Ronaldo.

„Ja som ten, ktorý otvoril cestu do saudskoarabskej ligy a teraz sem prichádzajú svetoví hráči. Som si stopercentne istý, že sa už nevrátim do žiadneho európskeho klubu. Mám 38 rokov a európsky futbal stratil veľa kvality. Asi jedinou stále dobre fungujúcou ligou je anglická Premier League,“ nechal sa podľa ESPN počuť Ronaldo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport