Na hlavný obsah

Vo Veľkom Krtíši zasadal krízový štáb: Migranti prichádzajú rovnako ako predtým, mimoriadne pomery trvajú

Situácia sa podľa okresného úradu stabilizovala.

Vo Veľkom Krtíši zasadal krízový štáb: Migranti prichádzajú rovnako ako predtým, mimoriadne pomery trvajú
Ilustračná snímka migrantov. Foto: RTVS

Situácia s migrantmi sa podľa Okresného úradu vo Veľkom Krtíši stabilizovala. Ale mimoriadne pomery aj po zasadnutí krízového štábu trvajú. Niektorí starostovia upozorňujú, že utečenci prichádzajú rovnako ako predtým.

Viac ako dve hodiny trvajúci krízový štáb vo Veľkom Krtíši sa venoval predovšetkým tomu, ako viac pomôcť utečencom v záchytnom centre v meste. „Konkrétne sme hovorili o zachovaní humanitárnej pomoci. Hlavne na prístupe k deťom, ženám a zraniteľným osobám, ktorú budeme poskytovať aj v rozšírenej forme,“ priblížila prednostka Okresného úradu vo Veľkom Krtíši Jana Ambrošová.

Ďalšia časť pomoci sa určila obciam, kam migranti smerujú po prekročení hraníc s Maďarskom. „Stále vnímame, že obce a starostovia majú problémy pri likvidácii odpadu, ktorý migranti nechávajú. Migranti prídu v noci. Trvá niekoľko hodín, kým si ich niekto všime. A to množstvo odpadkov, ktoré tam ostáva, je stále veľké,“ dodala Ambrošová. Na krízovom štábe preto prednostka prisľúbila kroky na to, aby sa smetí takéto obce zbavili.

Téme sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Starosta z Kiarova hovorí, že situácia s počtom prichádzajúcich migrantov po čiastočnom zlepšení je opäť taká, ako predtým.

„Situácia je taká istá, ako bola pred dvoma týždňami. Migranti takisto prichádzajú v minimálne takom počte, ako pred dvoma týždňami. Prídu sem a stále čakajú na políciu,“ priblížil starosta obce Kiarov Pavol Suchánsky. Riešením by bolo podľa neho stráženie hraníc.

Prichádzajú aj za bieleho dňa

Hoci sa väčšinou utečenci objavia nadránom, niekedy je to aj za bieleho dňa. O 16.00 h popoludní do obce Čeláre časť Kírť prišla skupina asi 40 utečencov. Z obce ich odvezú do záchytného strediska vo Veľkom Krtíši. Denne je v ňom asi 100 migrantov, čo sa dá zvládnuť, aby tam neboli dlhšie ako 24 hodín, vysvetlila prednostka okresného úradu.

„Dúfam, že to ustane, tým, že príde zima a tých migrantov bude menej. Na druhej strane, na jar sa môže situácia zopakovať, takže treba zostať pripravený,“ dodala Ambrošová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny