Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Ako budeme voliť

Hlasovať v predčasných parlamentných voľbách budeme už o necelý mesiac.

Volebná abeceda: Ako budeme voliť
Na Slovensku sa budú už o pár týždňov konať voľby. Foto: TASR

Hlasovať v predčasných parlamentných voľbách budeme už o necelý mesiac. V Správach RTVS vám až do volieb prinášame volebnú abecedu. V nej zhrnieme dôležité informácie pre voličov. Dnešnou témou je: Ako budeme voliť.

V sobotu 30. septembra sa konajú predčasné voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Do parlamentu sa dostane 150 poslancov z rôznych politických strán či hnutí.

Voliť môže každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši 18 rokov. Ľudia môžu voliť iba vo volebnom okrsku, v ktorom majú trvalý pobyt.

Pozrite si volebný manuál RTVS:

Ak volič v deň volieb bude mimo miesta trvalého bydliska, svoj hlas môže odovzdať aj inde na Slovensku, a to s hlasovacím preukazom. O ten musí požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt.

„Tí, čo sa zdržiavajú v zahraničí, mohli požiadať a takto môžu hlasovať poštou. Čas majú dovtedy, aby stihla ich obálka návratná, byť doručená na ministerstvo vnútra, na Drieňovú 22, do piatku 29. septembra do 12 hodiny,“ priblížila riaditeľka Odboru volieb a referenda ministerstva vnútra Eva Chmelová.

O voľbu poštou ministerstvo vnútra požiadalo takmer 73-tisíc ľudí, z viac ako 130 krajín sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko